Автозаправні станції на Сумщині працюють із порушеннями вимог безпеки

14.08.2018

За результатами перевірки з питань охорони праці одного із суб’єктів господарювання, що забезпечують роботу автозаправних станцій на території Сумської області, фахівцями Держпраці встановлено понад 100 порушень вимог законодавства. У тому числі підприємством допущено ряд порушень, які несуть загрозу життю та здоров’ю працівників.  У ході контрольного заходу перевірено 23 автозаправні станції суб’єкта господарювання.

На жаль, у січні поточного року Сумщина відчула наслідки нещасного випадку на автозаправній станції, що стався в місті Шостка. У результаті вибуху газового балона працівник станції отримав тяжкі травми очей. Зауважимо, що АЗС відносяться до об’єктів підвищеної небезпеки, тому в їх роботі кожна помилка може коштувати людського життя.

У підприємства, що перевірялося, відсутні дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки, та дозволи на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, необхідні для функціонування автозаправних станцій.

Також суб’єктом господарювання не подані до Управління Держпраці у Сумській області декларації відповідності його матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці й промислової безпеки на зберігання балонів та інших ємностей із зрідженим, вибухонебезпечним газом, проведення робіт на висоті понад 1.3 метра.

Працівники, які виконують газонебезпечні та інші роботи підвищеної небезпеки на об’єкті, не проходять в установленому порядку навчання та перевірки знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, що збільшує ймовірність травмування під час виконання ними своїх посадових обов’язків.

У зв’язку з виявленими порушеннями керівника підприємства попереджено про необхідність негайної заборони експлуатації обладнання та захисних систем, призначених для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі, трансформаторної підстанції, водозабірних свердловин. Суб’єкту господарювання заборонено виконання робіт на висоті, в діючих електроустановках, зокрема понад 1000 В, газонебезпечних робіт, зберігання балонів та інших ємностей із зрідженим, вибухонебезпечним газом.

Утім підприємство від негайного зупинення робіт та експлуатації обладнання відмовилося. Наразі матеріали направлені до правоохоронних органів, для прийняття рішення відповідно до статті 272 Кримінального кодексу України. А саме, порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Також документи передані до суду задля примусової заборони виконання суб’єктом господарювання робіт та експлуатації обладнання.

За грубі порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці й промислової безпеки Управлінням Держпраці у Сумській області ведеться робота по притягненню до адміністративної відповідальності керівника підприємства, представників служби охорони праці, відповідальної особи за електрогосподарство та майстрів АЗС.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: