Сумська лікарка відправилася у медичні мандри

15.08.2018

Після медичної екскурсії Польщею лікар із Сум Марина Сміянова побувала у Голландії. В Амстердамі вона відвідала організацію «Червоний хрест».

«Штат працівників організації налічує 18 осіб й волонтерів. Штат працівників усієї організації в Голландії складає 400 осіб – усі інші волонтери (близько 30 000). Останні по місту пересуваються двома автівками та на велосипедах з укомплектованими наплічниками й мають індивідуальні графіки чергувань. Волонтери проходять курси із надання першої медичної допомоги, але вони не є медпрацівниками. Масові заходи у місті не проходять без участі волонтерів, що комунікують з поліцейськими, службою 991 і організацією «Червоний хрест». Сама організація у надзвичайних ситуаціях допомагає у транспортуванні й розподіленні пацієнтів, не надаючи спеціалізовану допомогу», – розповідає Марина Сміянова.

Червоний Хрест проводить й соціально-реабілітаційні заходи, надає соціально-психологічну підтримку, діє в рамках гуманітарного закону на випадок воєнного стану.

«Щодо самої медичної системи країни, то тут діє система обов’язкового медичного страхування за принципом конкурентної боротьби страхових компаній за клієнта, де компанії узгоджують ціни, обсяг і якість послуг з клініками, а також розмір дивідендів. Держава відповідає виключно за якість й доступність медичних послуг без безпосереднього впливу в сам процес. Зарплата сімейного лікаря нараховується за кожну надану послугу й за кожного пацієнта окремо. Лікарю, що лікує пацієнта з хронічними захворюваннями оплата нараховується тільки за обсяг наданих послуг», – зазначає лікар.

Громадяни сплачують фіксований внесок у страхову компанію. Страхова медицина представлена трьома розділами:

1) обов’язкова страховка на випадок тривалого процесу лікування (внески: – % від доходу);

2) обов’язкова “базова” страховка – покриває всіх жителів (внески: фіксований +% від доходу);

3) добровільна страховка.

«Цікаво, що у країні найбільший відсоток населення серед інших країн Європи, що працює у сфері медичних послуг, а кожен 8-й університет має медичний факультет», – наголошує головний лікар.

У систему охорони здоров’я входять 4 сектори: профілактика, «первинна» ( допомога сімейного лікаря, акушера, психолога, фармацевта й фізіотерапевта), «вторинна» (допомогу можна отримати виключно від направлення від сімейного лікаря й лише 4% пацієнтів отримують направлення до вузького спеціаліста), тривалий процес надання допомоги. Стоматологія відноситься до первинної допомоги і представлена приватним сектором. Профілактика і формування здорового способу життя – компетенція муніципалітету. Також країні притаманна велика кількість хоспісів, клінік паліативної допомоги.

Про медичні мандри Німеччиною та Францією дізнавайтеся у наступних новинах. 

Джерело: sumypost.com

Читайте також: Сумчанка – про досвід перебування у польській лікарні

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: