На Сумщині можуть не встигнути з виборами у двох ОТГ

15.08.2018

На Сумщині дві потенційні територіальні громади можуть не встигнути провести перші свої вибори в цьому році. Мова йде зокрема, про Садівську сільську та Білопільську міську громади. Причина – непогодження документів в обласній адміністрації. 10 серпня відмова надійшла до Білопілля, говорить міський голова Юрій Зарко: «Ми отримали листа, де було вказано, що нами дещо порушена процедура, зокрема це стосувалося того, що сільські голови не особисто відвезли своє рішення до Сумської ОДА, а передали через Білопільську міськраду, хоча законом така процедура не передбачена, але тим не менш, ми не отримали позитивний висновок на створення громади»

У проектній Білопільській міській ОТГ можуть жити понад 32 тисячі людей. Це – 15 місцевих рад. Потенційна Садівська сільська громада – це близько 10,5 тис. населення семи громад. Тут також об’єднання призупинене.

Олександр Сітак, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської ОДА, говорить: «Юридичним відділом ОДА опрацьоване дане питання і з огляду унеможливлювання судових в подальшому якихось розглядів законності даних добровільних об’єднань, ОДА було підготовлено відмову за для впорядкування процедури подання саме звернень до ОДА безпосередньо кожною громадою, які прийняли рішення щодо об’єднання в Садівську чи Білопільську ОТГ, і після упорядкування даних процедур ОДА, я переконаний, будуть підготовлені позитивні висновки щодо законності»

Юрій Ганущак, експерт ГО «Реанімаційний Пакет Реформ», розповів: «ОДА висловила негативний висновок виходячи з формальних ознак. В Білопільській встановили, що не було належним чином оформлено доручення представляти результати громадських слухань. Це речі, які мають технічний характер і в робочому порядку можна було вирішити, тобто доручення можна було представити. По Садівській громаді, і в політичному плані, і в організаційному плані ОДА може дати позитивний висновок»

На думку консультанта офісу реформ у регіональному відділенні Асоціації міст України Карена Агаджанова-Гонсалеса, питання належного оформлення документів громадами, які вирішили об’єднатись, некритичне. Він розказав: «Садівська і Білопільські ОТГ з 2015 року активно проводили роботи по створенню цих ОТГ, але не мали порозуміння з боку сусідніх сільських рад. Цього року таке порозуміння було досягнуте, але тепер вийшло, якісь інші проблеми, я думаю їм треба вирішити ці питання, подати повторно документи на обласну державну адміністрацію і чекати на результат. Проблеми з юридичними питаннями. Якщо говорити про ситуацію з Садівською і Білопільською ОТГ, то нині ситуація немає особливого значення оскільки після 9 серпня цього року, коли наша ЦВК видала постанову №122, шляхом якої взагалі призупинило процес призначення перших виборів в ОТГ, а також до виборів сільських та селищних радах, які приєднуються до ОТГ»

У Постанові ЦВК звертається до Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради. Просить надати роз’яснення – яким законом керуватись, призначаючи перші в об’єднаних громадах вибори. На думку доктора юридичних наук Дмитра Лук’янця – такий крок – зупинка всіх виборів у створених ОТГ і тих, які на фініші цього процесу. Він повідомив: «ЦВК прийняло цю постанову №122 і звернулася до комітету Верховної Ради. З точки зору наслідків цього, це відтерміновує перші вибори в ОТГ, які станом на липень місяць вже мали відповідні документи, тобто так вони б відбулися, якби ЦВК прийняла рішення, десь в жовтні. В кращому випадку, якщо це швидко відбудеться, то може в грудні, а може в цьому році вже цих виборів по ОТГ вже і не буде, це буде залежати від того, як швидко буде там розглядати це питання комітет Верховної ради» За інформацією Карена Агаджанова-Гонсалеса, на жовтень планували провести вибори у Синівській сільській, Путивльській міській та Річківській сільській громаді. Документи для цього мали подати до 15 серпня. Загалом у Сумській області, у випадку позитивного висновку обласної державної адміністрації та рішення обласної ради, на вибори до кінця року та фінансування за новими правилами мали вийти 8 громад. Окрім Синівської, Річківської та Путивльської, а також «загальмованих» Білопільської та Садівської, планували їх Попівська і Тернівська сільські та Липоводолинська селищна громади. Ми не маємо коментаря Центральної виборчої комісії – чому саме зараз вони вирішили звернутись до парламенту за роз’ясненнями щодо проведення перших виборів в новостворених громадах. До ЦВК ми надіслали листа – з проханням розповісти про причини такого кроку.

Джерело: http://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: