Сумську хрущовку не впізнати після «ін‘єкції краси»

15.08.2018

Зараз в одному з будинків у Сумах важко впізнати стареньку «хрущовку». Вдихнути нове життя у стару «панельку» захотіли самі мешканці. Щоб скористатися державними програмами, які гарантують дешеві кредити та компенсації на комунальні програми, довелося створити ОСББ. Про історію «ін‘єкції краси» для старої «хрущовки» йдеться у сюжеті проекту «Злий дім» на телеканалі ZIK.

«Людина не буде ставитись до цього так, як до свого, поки не зрозуміє, що є співвласником», – пояснює голова асоціації «ОСББ Сумщина» Роман Гученко.

За кілька років у будинку поставили нові вікна, повністю змінили електропроводку, зробили ремонт у під‘їздах та у дворі. А головне – люди заощаджують на опаленні, бо у них свій теплопункт.

Втім, мешканці не одразу погодились на всі ці зміни. Найбільше їх хвилювало питання, чи зберігається субсидія. Лякала і ціна питання, бо тільки облаштувати теплопункт коштувало 250 тисяч гривень. Люди шукали, за якими програмами з бюджету компенсують відсотки по кредитах. І знайшли. «Індивідуальний теплопункт обійшовся у 250 тисяч, вікна і двері – 80 тисяч. Якщо це все взяти під 30%, додаємо електрики, якої було тисяч на 40, то для співвласників це обійшлось у суму близько 120 тисяч гривень. Окремо отримали компенсацію, а кредит був взятий на 3 роки», – зазначив Роман Гученко.

За кредитами співвласники будинку щомісячно виплачують по 7 гривень з квадратного метра.

Мешканці «омолодженого» будинку жартують: тепер консультують сусідів, бо таких будинків – цілий район. Проте спеціалісти нагадують: самостійно можна відремонтувати лише той будинок, який перебуває у задовільному стані. Тобто, він повинен мати міцний фундамент та стіни.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: