Професор СумДУ звинуватив свій ректорат у залякуванні працівників

22.08.2018

Професор, завідувач кафедри філософії СумДУ Іван Мозговий прокоментував відповідь ректорату СумДУ на лист вільної профспілки вишу щодо несправедливого розподілу навчального навантаження (і відповідно виплати зарплати) окремим категоріям викладачів.

У коментарі науковець нарікає на незаконні дії ректорату, який, за його словами, забирає ставки у “неугодних” працівників і віддає їх більш “лояльним”, вдаючись таким чином до “комуно-совєцької системи залякування”.

“Лист-відповідь великий – на 7 сторінок, там ідуть міркування, посилання на Закони й інші нормативні акти, а основне, на кожній сторінці наголошується, що ми, керівники профспілки “Справедливість”, неправі, наші твердження, бачте, “не відповідають дійсності”. Одним словом, клерки зробили дурнів з професорів!

Та подивимося уважніше на аргументацію, підготовлену для ректорату. Там погоджуються, що Закон не дозволяє давати на одну ставку навчальне навантаження більше 600 годин, і при цьому визначається штат кафедр шляхом незаконного поділу навчального навантаження на… 900 годин! Ми ще раз чітко запитуємо: чому ж порушується Закон? Адже немає в ньому такої норми, як 900 годин! Як не махлюй при обгрунтуванні такої хитрої системи, але кожен розуміє, що 900 не може дорівнювати 600!

А тепер уявіть собі, що на кафедрі загальне навантаження в 3600 годин. Це 6 ставок при його законному обрахунку (ділячи на 600). А ректорат ділить на 900! Скільки тепер виходить ставок? 4! Значить, дві ставки не оплачуюються, тобто їх у кафедри безпідставно забирають! Куди йдуть ці години й ставки? За гарну роботу (вона буде такою, коли гарно хвалиш ректорат!) незаконно забраними в нелояльної кафедри ставками винагороджуються “лояльні” кафедри й “лояльні” працівники. Тобто, такій кафедрі дається презент у вигляді невиконаного нею навчального навантаження! Тобто, в одного забрали, іншому дали. Що це означає? Приміром, ви з “нелояльної” кафедри. Тоді ви працюєте в місяць на 15 тисяч гривен (приміром!), а вам виплачують 10 тисяч. А ось коли ви з “лояльної” кафедри, то, заробивши 10 тисяч гривен, ви отримаєте 15 тисяч! За таку винагороду багато хто готовий підтримати будь-яке рішення й кандидата. Тобто, це те, що класики марксизму називали підкупом пролетаріату. Підкуплений прошарок забезпечує підтримку системи. Ось і весь секрет затуманеної формулами і обрахунками ситуації в стилі Павла Глазового (це коли реальних курчат множать, додають і в результаті з’являється ще одне віртуальне курча). Так сьогодні працює економіка в Виші!

Ми зробили запит, як використовуються зекономлені кошти, яка категорія працівників заохочується таким чином (хоча й так зрозуміло – якщо ви нелояльний працівник, вам це не світить!). Нам повідомили, що преміальні витрати за минулий рік у Виші склали бл. 40 млн гривень! Це велика сума, зважаючи на те, що багато працівників, виконуючи плани, недоотримують зарплату, а тут такий фонд. Нам мало знати загальну суму преміювань! Ми хочемо знати, ХТО, ЗА ЩО І СКІЛЬКИ ОТРИМАВ ПРЕМІЇ! Це не може бути секретом і це дуже суттєво. Та ми не отримали конкретної відповіді, бо детальна відповідь викличе багато інших цікавих запитань.

Що ж, з вашою допомогою, друзі, ми сподіваємося отримати таку відповідь! Сьогодні ректорат ініціює так звані перевірки нелояльних працівників, вдаючись до комуно-совєцької системи залякування. Хочемо підкреслити, це помилкова практика. Тому що вона суперечить Закону, з якого виходить профспілка “Справедливість”! Підримуючи нас, ви боретесь за свої права!”, – написав Іван Мозговий.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: