Олександр Стрельченко: Подорожчання ціни на хліб на фоні інфляції – це справжня соціальна катастрофа

26.08.2018

На цьому наголосив голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко, коментуючи на телеканалі АТВ інформацію про подорожчання восени хлібу на 30%.

За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, вже у вересні буханка хліба з борошна першого ґатунку коштуватиме 17-18 грн. Це станеться через неврожай зернових, удорожчання газу, пального, електроенергії та підвищення ціни на борошно. А ще якість збіжжя погіршили липневі дощі.

«Вища, чи не наполовину від стандартів вологість зерна, вплине на додаткові витрати, пов’язані з собівартістю виробництва продукції і затребує додаткових затрат на сушіння та інші заходи», – коментує ситуацію директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак.

Втім Олександр Стрельченко вважає, що ситуацію може кардинально змінити відновлення державного регулювання цін на соціально-значущі продукти, які влада відмінила у минулому році, та прийняття заходів щодо обмеження експорту продовольчого зерна з України. «Лише таким чином можна утримати ціни на внутрішньому ринку, – впевнений головний опозиціонер Сумщини. – Наша політична сила неодноразово заявляла про це з трибуни Верховної Ради України, але влада не чує ні нас, ні мільйони українців».

Протягом 2018 року хліб в українських містах виріс до 28 %. Про це говорять дані інфляційного барометру Мінекономрозвитку. Якщо цей процес не зупинити, цифра може сягнути понад 50%, і хліб із переліку перших необхідних продуктів може перейти до делікатесів.

«Подорожчання хлібу нанесе удар по самим незахищеним верствам населення, оскільки вже сьогодні мільйони українців позбавлені можливості купувати предмети першої необхідності, ліки і платити за надвисокі тарифи. А останнім часом узагалі приходиться спостерігати, як старі люди намагаються купити навіть не половину, а четвертину хлібу. У них на більше просто немає грошей! Торти і печиво взагалі в такій ситуації можуть стати ласощами для більшості жителів країни», – упевнений політик.

Пересічні сумчани вважають такий крок з боку влади геноцидом, акцентуючи увагу, що пенсія звичайного пересічного українця не може зрівнятися із стотисячними заробітками чиновників від уряду.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: