Будівельні організації Сумщини порушують законодавство

29.08.2018

Результатом перевірок Держпраці будівельних підприємств на Сумщині є значні порушення з охорони праці, та нехтування вимогами трудового законодавства, зокрема в частині оформлення трудових відносин з працівниками. За встановлені порушення до відповідальності притягнуто керівників та відповідальних посадових осіб підприємств, накладені відповідні штрафні санкції.

Із початку 2018 року Управлінням Держпраці у Сумській області проведено 16 планових перевірок суб’єктів господарювання будівельної галузі в частині додержання вимог з охорони праці, а також 28 інспекційних відвідувань підприємств стосовно використання легальної праці.

Інспекторами праці Управління виявлено порушення трудового законодавства 21 суб’єктом господарювання по відношенню 137 працівників. Із них 8 підприємств допустили до виконання робіт 44 працівника без оформлення трудових договорів. У свою чергу 13  роботодавців використовували працю 93 осіб на умовах договорів цивільно-правового характеру, які мали ознаки трудових, що є приховуванням трудових відносин.

Стосовно обов’язку роботодавця створювати безпечні умови праці для своїх працівників, то не всі суб’єкти господарювання проявляють відповідальне ставлення до людського здоров’я та життя.

Типовими порушеннями, які допускають у своїй діяльності підприємства будівельної галузі Сумщини є відсутність у них дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, а також не подання ними декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці. Виходить, що такі суб’єкти господарювання не усвідомлюють рівень небезпеки, на яку наражають працівників у разі недотримання вимог законодавства у ході виконання робіт. Слід зазначити, що вказані вище дозвільні документи видаються підприємству територіальним управлінням Держпраці лише на основі позитивного висновку технічної експертизи. У свою чергу для отримання такого висновку суб’єкту господарювання необхідно привести виробництво у відповідність до вимог законодавства. Тож, у випадку відсутності необхідних дозволів збільшується ймовірність настання нещасного випадку на підприємстві, а як результат – травмування працівників. Адже стан охорони праці залишається без контролю.

Суб’єктам господарювання також слід звернути увагу на необхідність проведення в установленому порядку навчання і перевірки знань, інструктажу з охорони праці працівникам, що залучаються до виконання робіт. Більшість будівельних підприємств не проводить експертне обстеження обладнання підвищеної небезпеки після відпрацювання нормативного терміну експлуатації. Дуже часто роботодавці не забезпечують працівників спеціальним одягом і засобами індивідуального захисту, відповідно до діючих норм.

Управління Держпраці у Сумській області звертає увагу суб’єктів господарювання, що використовують найману працю, на їх обов’язок створювати безпечні умови праці, а також на відповідальність за людські життя.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: