Автоцистерна, що вибухнула, вбила водія

01.09.2018

Скільки не нагадуй про техніку безпеки при виконанні певних робіт, а результат однаковий – ці норми не дотримуються і відбуваються нещасні випадки, в тому числі і смертельні.

Ось і недавно Роменський міськрайсуд закінчив розгляд кримінального провадження, відкритого за надзвичайною подією чотирирічної давності, яке стало причиною загибелі людини.

Як встановило слідство, в травні 2014 року до електрозварника ремонтно-механічного ділянки місцевої філії «Охтирканафтогазу» звернувся водій автоцистерни, встановленої на автомобілі «КрАЗ». Він прибув на ремонтна дільниця ремонтувати шину, а при огляді автомобіля виявив півторасантиметрову тріщинку близько заливної горловини цистерни. Тому вирішив заодно заїхати до зварювальників і попросити заварити пошкодження. Він був упевнений, що небезпечних речовин у цистерні, зазвичай використовується для перевезення нафтопродуктів, немає.

Зварювальник, якого він попросив усунути тріщину, поклався на слова водія. Він багато разів проходив навчання та інструктажі з охорони праці, але чомусь вважав, що раз роботи зовсім небагато, то заходи безпеки до неї не належать. Тому він не став дотримуватися приписів про обов’язкову перевірку цистерни, не повідомив своїх керівників, не став оформляти роботу документально і отримувати на неї допуск, а просто забрався на цистерну, де водій попередньо зачистив тріщину і підготував її до зварювання, і включив ручну зварку. Висока температура та  іскри, що розсипалися, стали причиною займання газоповітряної суміші, яка залишалася в порожній цистерні, і вона вибухнула. В результаті водій отримав смертельні тілесні ушкодження і помер.

У суді чоловік повністю визнав свою провину, пояснивши, що не знає, як водій потрапив на цистерну, оскільки він особисто говорив йому, після того, як той зачистив тріщину, що його допомога більше не потрібна. Він каявся у скоєному і просив суворо його не карати.

Суд визнав зварювальника винним за ч.2 ст.272 КК України – порушення правил безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що спричинило смерть людини. Але, з огляду на каяття чоловіка та його поведінку під час слідства, суд визнав можливим пом’якшити покарання. І хоча стаття передбачає до восьми років позбавлення волі, чоловіка засудили до штрафу в сумі 2,55 тис. грн. Також йому належить відшкодувати судові витрати – зокрема, вартість комплексної комісійної перевірки, яка склала 14,6 тис. грн.

Джерело: http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: