“Підпис тут і підпис там”: в апеляційному суді навчали почеркознавчій експертизі

04.09.2018

Чий підпис на документі? Він дійсний чи фальсифікований? Який приблизний вік людини, якій він належить, та в якому емоційному стані він був поставлений. На всі ці запитання і не тільки здатна відповісти почеркознавча експертиза. Про процедуру та правила проведення експертного дослідження суддям Апеляційного суду Сумської області та працівникам апарату суду під час тренінгу розповіла Світлана Бабич – судовий експерт  Сумського відділення Харківського НДІ судових експертиз  імені Засл. проф. Бокаріуса.

За словами фахівця, почеркознавча експертиза важлива й актуальна в усіх галузях права, адже документи можуть впливати як на юридичні факти та події, так і розширювати чи обмежувати права й обов’язки громадян. Приміром, при вчиненні неправомірних та шахрайських дій, зловмисники використовують різноманітні підробки важливих для юридичних та фізичних осіб документів. З’ясувати «фейкові» вони чи ні допоможе саме почеркознавча експертиза, переконує судовий експерт. Окрім цього, фахівці здатні встановити чи примушували особу писати текст, ставити підпис  чи перебувала вона в незвичному для письма положенні тіла: сиділа, лежала тощо.

– Для цього аналізують сукупність індивідуальних ознак, які характерні підпису чи рукописному тексту особи, – зазначає Світлана Бабич. – Приміром, форма рухів та їхній напрямок, розгін, нахил, натиск, форма лінії темп написання, транскрипція, зв’язність тощо. Саме по ним і здійснюється ідентифікація, співставлення та розпізнавання почерку.

Заступник голови суду, суддя цивільної палати апеляційного суду Сумської області Сергій Хвостик зазначає, що в суддівській практиці почеркознавча експертиза можливо одна із найзатребуваніших, оскільки це єдиний спосіб підтвердити чи спростувати  оригінальність документа. Звертаються за проведенням цього виду експертного дослідження як фізичні, так і юридичні особи, а перевірці підлягають договори дарування, кредитні договори, заповіти, нотаріальні та банківські документи, документи податкової та бухгалтерської звітності, розписки, довіреності і банківські чеки тощо.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: