Медреформа перевертає медицину Сумщини «догори дриґом»

04.09.2018

Медична реформа продовжує перевертати медицину «догори дриґом»: наразі Роменська ЦРЛ буде входити в єдиний медичний округ, що розташується в місті Суми. Окремий відділ охорони здоров’я доведеться створити і в Ромнах. Та про те, у що перетвориться лікарня міста, ще ніхто не знає, заявив на останній сесії заступник міського голови Ігор ТЕТІРКО.

За словами посадовця, сьогодні заплановано створити єдиний медичний округ, який буде розташовуватися в місті Суми. До нього увійдуть усі шість центральних районних лікарень, які на сьогодні є міжрайонними. Паралельно буде створюватися і єдина госпітальна рада, в яку ввійдуть представники всіх районів. Саме вона буде розподіляти гроші між центральними районними лікарнями.

Новітні зміни чекають окремо й на Ромни. Місту необхідно визначитися з органом, який стане розпорядником коштів за новою програмою Міністерства охорони здоров’я. Ним може стати або департамент, або управління, або відділ охорони здоров’я, якого в Ромнах немає, повідомив Ігор Володимирович. У зв’язку з тим, що автономізовані заклади не можуть розпоряджатися, бо є бюджетними установами, при міськвиконкомі доведеться створити відділ охорони здоров’я, повідомив пан Ігор. Новостворений орган буде відшкодовувати аптечним закладам затрати на лікарські засоби. 

Також, на думку Ігоря ТЕТІРКА, уже зараз потрібно думати про перетворення на вторинній ланці медицини, створювати комунальне некомерційне підприємство. За його словами, тягнути час не можна, адже вже з 2019 року така процедура сильно вдарить по бюджету. «Робити це будемо без оцінки майна, так, як з «первинкою»,- наголосив заступник міського голови. Та поки, якою стане Роменська лікарня, – невідомо. 

У свою чергу Інна ЖУК, заступник головного лікаря Роменської ЦРЛ, заявила, що лікарня міста буде рухатися в ногу з часом: «Ми будемо робити все так, як і інші міста, у законодавчому полі, коли нам будуть дані всі роз’яснення».

Джерело: Новий погляд Роменщини

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: