Суд повернув ОТГ 140 га землі

06.09.2018

До Господарського суду Сумської області звернувся із позовом керівник Охтирської місцевої прокуратури до відповідачів: квартирно-експлуатаційного відділу м. Полтава, ТОВ “Лебедюк про визнання недійсним договору про спільне використання 140 га земельної ділянки та зобов’язання звільнити ділянку, що розташована на території Пологівської та Височанської сільських рад (зараз ОТГ Чернеччинської сільської ради).

Порушення інтересів держави прокурор вбачає у недотриманні першим відповідачем встановленого чинним земельним законодавством України порядку передачі земельної ділянки. Не проведення нормативно-грошової оцінки землі не дає можливості визначити правильний та справедливий розмір плати за користування земельною ділянкою, що підриває економічні основи держави, неправомірно позбавляє останню законного та найбільш повного джерела доходу. На думку позивача, укладений договір насправді є прихованим договором оренди землі, оскільки містить всі його істотні умови, а метою першого відповідача було отримання плати за використання землі другим відповідачем. У той час розпорядження спірною земельною ділянкою належить до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Сумській області.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачі уклали договір про спільну обробку земельної ділянки та рослинництва для подальшої реалізації, розподілили ролі та компетенції щодо подальшого оформлення цієї ділянки.

У ході розгляду справи суд робить висновок, що договір про спільну обробку (використання) земельної ділянки є удаваним, а розпорядження земельними ділянками відбулось неповноважним суб’єктом.

Цей договір не відповідає вимогам ст.ст. 93, 116 Земельного кодексу України, ч. 4 ст. 4 Закону України “Про оренду землі” та іншим вимогам чинного законодавства, а тому суд вирішив позов задовольнити і зобов’язати відповідачів звільнити земельну ділянку та с платити судовий збір.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: