Опозиціонери Сумщини прийшли до пенсійного фонду підтримати чорнобильців

06.09.2018

У Сумах під стінами обласного управління Пенсійного фонду мітингували чорнобильці з інвалідністю. Вони вимагають перерахунку пенсій та виплати компенсації, на яку мають право згідно з рішенням Конституційного суду. Підтримати їх, на запрошення ліквідаторів аварії на ЧАЕС, прийшли місцеві опозиціонери.

У листопаді минулого року Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку обчислення пенсій чорнобильцям. Виплати мали перерахувати автоматично. Крім того люди повинні були отримати компенсації за невикористанні пільги. Проте свої гроші вони не отримали досі.

Голова міської ГО «Чорнобиль-Суми» Лідія Самко каже, що згідно з так званим «чорнобильським законом» інваліди третьої групи мають отримувати 6 мінімальних пенсій, інваліди другої – 8, першої – 10. Але фактично, говорять учасники мітингу, закон не діє, бо виплати призупинені численними постановами. Єдиний вихід – рішення судів. І чорнобильці мають їх на свою користь, навіть Європейського суду з прав людини.

Представники обласного управління Пенсійного фонду запевняють – не можуть виконати вимоги мітингувальників, бо не мають таких повноважень. «Виплати згідно з рішеннями судів, які були прийняті на користь інвалідів-чорнобильців, або внаслідок втрати годувальника, здійснюються через органи державного казначейства. На сьогоднішній день, за період дії цього закону виплачено більш як 25 млн грн», – говорить перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Сумській області Олена Савісько.

Чорнобильці наголошують, що їм не дають можливості отримати заслужені гроші.

«Виплати ліквідаторам аварії на ЧАЕС – це не чиясь забаганка, а рішення Конституційного суду, – говорить голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко. – Нам не зрозуміло, чому сьогодні гарант Конституції – Президент України, і уряд не виконують це рішення. Вони кажуть, що в державі немає коштів. Треба не виплачувати мільйонні премії і зарплати чиновникам, а відновити соціальну справедливість і надати людям можливість отримувати допомогу. Ми не залишимо чорнобильців сам на сам з їхньою проблемою і разом будемо добиватися виконання рішень судів».

Чорнобильці ж запевняють, якщо так триватиме надалі і їх вимоги не будуть почуті, обіцяють голодувати під пенсійним фондом.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: