Де та як отримати безкоштовні ліки в Сумах?

06.09.2018

Чи діє у повному обсязі в Сумах урядова програма “Доступні ліки”, скільки коштів на неї передбачено та які саме препарати і де можна придбати – далі.

Із 1 квітня 2017 року в Україні почала працювати урядова програма «Доступні ліки». Її метою є зменшення смертності та кількості ускладнень в результаті перерахованих вище хвороб. Впровадження програми повернення вартості дає українцям право на безкоштовне отримання деяких ліків.

Які ліки можна отримати в аптеці безкоштовно в 2018 році?

Програма «Доступні ліки» поширюється на лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми. У цілому в список безкоштовних ліків на 2018 рік увійшло понад 200 препаратів.

При бронхіальній астмі:

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

При серцево-судинних захворюваннях:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведилол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Бісопролол (Bisoprolol)

При діабеті II типу:

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)

Повний перелік лікарських препаратів, які можна отримати в аптеках безкоштовно або з мінімальною доплатою — на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Як отримати безкоштовні ліки?

Потрібно звернутися до лікаря і отримання правильно виписаного рецепта.

Відвідати аптеку з позначкою «Доступні ліки».

Отримати ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом.

Видача безкоштовних лікарських препаратів проводиться на підставі рецептів, виписаних закладами охорони здоров’я (незалежно від форми власності) на рецептурних бланках форми № 1. Інші види рецептів не приймаються.

Ще одним нюансом для отримання ліків безкоштовно є вимога виписувати рецепт не на торговельне найменування препарату, а за міжнародними непатентованими назвами, тобто діючою речовиною. До того ж кожен препарат виписується на окремому бланку.

Після отримання належного рецепту пацієнт йде в аптечний пункт, який бере участь у державній програмі «Доступні ліки» (аптека має відповідну наклейку). Там йому на вибір запропонують кілька торгових марок ліків, що містять запропоновану лікарем діючу речовину (МНН). Подальший вибір препарату — за пацієнтом.

Термін дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Надалі планується збільшити термін дії рецептурних бланків до трьох місяців.

В яких аптеках можна отримати безкоштовні ліки?

Із 3 січня цього року на офіційному сайті Сумської міської ради було розміщено оголошення про відбір суб’єктів господарювання які здійснюватимуть на території міста Суми відпуск препаратів особам, на підставі пільгових рецептів за Урядовою програмою «Доступні ліки» з зазначення документів, що мають бути подані разом з заявкою про бажання взяти участь.

Вищезазначені заявки приймаються протягом року, тому всі бажаючі мають можливість без часових обмежень прийняти рішення про участь в Урядовій програмі “Доступні ліки”.

Після розгляду та перевірки поданих документів уповноваженим органом відділу охорони здоров’я Сумської міської ради приймається рішення про укладення договору з аптечним закладом.

Фінансування програми “Доступні ліки”

За інформацією заступника Сумського міського голови Максима Галицького, на 2018 рік на відшкодування витрат, понесених з відпуском лікарських засобів, вартість яких повністю або частково відшкодовується, було затверджено кошти у сумі  6 911 500 гривень.

Станом на 06.09.2018  із виділеної суми було використано 4 668 273 гривень.

Джерело: spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: