Як працюватиме новий ринок електроенергії на Сумщині?

10.09.2018

У Сумській облдержадміністрації відбулася нарада, на якій обговорили,  як працюватиме новий ринок електроенергії на Сумщині. У зустрічі, під головуванням керівника апарату Сумської обласної державної адміністрації Дмитра Живицького, взяли участь представники ПАТ “Сумиобленерго, державних установ і підприємств. Круглий стіл ініціювали енергетики, щоб обговорити з обласною владою та державними структурами, як здійснюватиметься перехід споживачів до нової енергопостачальної компанії та як зробити це максимально зручним для всіх мешканців Сумщини.

Директор комерційний ПАТ “Сумиобленерго” Андрій Чуйко нагадав, що на виконання зобов’язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС у червні 2017 року Президент підписав Закон України “Про ринок електроенергії”. Цей Закон упроваджує європейську модель енергоринку в нашій державі. Вона полягає у демонополізації енергетики та дає поштовх для вільної конкуренції між енергопостачальними компаніями. На виконання зазначеного вище Закону на Сумщині створене нове енергопідприємство – ТОВ “ЕНЕРА СУМИ”, шляхом виділення з ПАТ “Сумиобленерго”. У найближчому майбутньому ця компанія постачатиме електроенергію жителям Сумської області.

ПАТ “Сумиобленерго” залишається розподільною організацією: виконуватиме розподіл електричної енергії, послуги комерційного обліку, експлуатацію електричних мереж, передачу електроенергії до кінцевого споживача та приєднання нових споживачів.

Детальніше про діяльність ТОВ “ЕНЕРА СУМИ” розповіла її директор Ірина Лошак. Вона зазначила, що постачальник буде безпосередньо співпрацювати зі споживачами: укладати договори, постачати електричну енергію та контролювати розрахунки за неї. ТОВ “ЕНЕРА СУМИ” одержала ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електроенергії споживачу та є членом Оптового ринку електричної енергії України

Орієнтовно наприкінці осені споживачі електроенергії в Сумській області отримають разом із рахунками за спожиту електричну енергію заяви-приєднання до договору з новим енергопостачальником. Договір про надання послуг з розподілу та договір про постачання електричної енергії є публічними. Вони розміщені в додатках до нових законодавчих актів, які є на сайтах ТОВ “ЕНЕРА СУМИ” www.sm.enera.ua та ПАТ “Сумиобленерго” у розділі “Споживачам”.Підписавши цю заяву або сплативши рахунок, ви автоматично приєднаєтеся до договору про постачання електроенергії ТОВ “ЕНЕРА СУМИ”.

Як бути юридичним особам, бюджетним організаціям і іншим підприємствам? Ірина Вікторівна зазначила: якщо раніше діяли окремі правила про користування електричною енергією для юридичних та побутових споживачів, то на сьогодні це єдині Правила роздрібного ринку електричної енергії. Відповідно, однаковий підхід є до всіх споживачів.

Сьогодні фахівці ПАТ “Сумиобленерго” та ТОВ “ЕНЕРА СУМИ” працюють, щоб перехід всіх споживачів електроенергії в Сумській області був комфортним для кожного. Зміни не вплинуть на надійність електропостачання та якість обслуговування.

Детальне інтерв’ю директора ТОВ “ЕНЕРА СУМИ” Ірини Лошак можна переглянути за посиланням.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: