Мер допустив знищення шести заводів

10.09.2018

За трохи більше десяти років Бовиного мерства, з діючої в місті Тростянець промисловості щезли деревообробний комбінат, цукровий завод, цегельний завод (на Охтирській горі), насіннєвий завод, завод Електропобутприлад… Зовсім недавно на руїни перетворили і маслозавод.

У часи радянської епохи на Тростянецькому маслозаводі працювало не менше сотні людей – було налагоджене виробництво, тут переробляли молоко, яке везли з навколишніх сільськогосподарських підприємств, практично в кожному з яких були молочно-товарні ферми. Тож, у Тростянці все це молоко або пастеризували, або виробляли з нього масло, сметану та інші супутні молочні продукти.

Але з часом почало виробництво молока в агропід­при­ємствах занепадати, у біль­шості АПК не те що скоротили – припинили утримувати молочне стадо, а ферми перетворилися на пам’ятники безгосподарності. Відтак, почав втрачати обсяги і маслозавод. Чим далі – тим більше виробництво скорочувалось, виникли борги із зарплати праці­вникам, почалося скорочення штату, а саме підприємство практично було доведено до банкрутства.

Деякий час майно Тростянецького маслозаводу, як кажуть наші джерела, перейшло в підпорядкування Охтирського маслозаводу. Але, як видно, і  їм воно стало в тягар…

Для нинішньої тростянецької влади процес збереження одного з колись діючих під­приємств не стало пріоритетним. Міська рада на чолі з “найпрогресивнішим мером” любить тільки говорити про інвесторів, про перспективи створення нових заводів. Навчилися тільки  піариться над проектами. А в реальному жит­ті за останні десять років ми так нічого нового не побачили із створення діючих виробництв.

Нинішні можновладці можуть заперечити – бодай на місці зруйнованого підприємства з`явиться нове. Можливо. Кажуть, що на цьому місці побудують підприємство з переробки зерна. Однак не будемо наївно вестися на цю “затравку”.

По-перше, згадаємо про сонячні батареї – здається, жодного телеканалу Бова не пропустив із цією новиною. Ну то й що? Де батареї? По-друге, якщо нове під­приємство будуватиметься, то чому не в промисловому парку, що на околиці міста в бік Станової? Нагадаємо, у будівництво цього промпарку Тростянецька міська рада вклала не один мільйон гривень як з міського, так і з державного бюджету. Виходить, гроші “закопали в землю”, а той парк тільки вдалий піар-хід? А якщо б мер був справді господарником, то саме там би запропонував місце для нового підприємства – на околиці, туди підведений газ, електрика, вода з каналізацією.

…На сьогоднішній день територія колишнього маслозаводу виглядає жахливо – мов після бомбардування. Нічого не залишилось. Що пустять наступним на руїни?…

Джерело: ntgazeta.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: