Чоловіки, які захворіли на ботулізм, ідуть на поправку

11.09.2018

На сьогодні в Шостці немає хворих на ботулізм, повідомила завідувачка інфекційним відділенням ЦРЛ Тетяна Тупикова. Вона закликала шосткинців не вживати в їжу в’ялену річкову рибу: «Це не продукт першої необхідності».

За її словами, симптомами ботулізму – смертельно небезпечного захворювання – є нудота блювота, діарея (без підвищення температури), також спостерігаються м’язова слабкість, утруднення ковтання, туман в очах, «мошки» … Тетяна Тупикова переконливо просить не займатися самолікуванням при харчовому отруєнні, оскільки це може бути ботулізм (симптоматика схожа).

Особливістю ботулізму є гніздовий метод ураження. Наприклад, заражену рибу можуть вживати в їжу 3 людини, а захворіти – 2. Саме так було в Глухові … За наявною інформацією, двоє людей, які захворіли в цьому місті, йдуть на поправку.

«Ботулотоксин є найсильнішою у природі отрутою. Всмоктуючись у кров з шлунково-кишкового тракту, він порушує діяльність нервових клітин, відповідальних за роботу м’язів », – пише одне зі спеціалізованих видань.

На жаль, сироватки проти ботулізму в Україні поки немає.

Головний спеціаліст Шосткинського міськрайонного управління юстиції Держпродспоживслужби в Сумській області Надія Романченко повідомила, що партія в’яленої риби, яка може бути небезпечною для здоров’я людини, була поставлена з Полтавської області. У Шостці вона реалізовувалася на одній з оптових баз. Рибу закупили в Глухів, Дружбу, Зноб-Новгородське, Свеса … Її купували не тільки оптові покупці. З тих, хто купив рибу, 8 осіб поки не встановлені.

Власників торгових точок зобов’язали вилучити небезпечну продукцію з продажу.

За словами Надії Романченко, у суботу були відібрані зразки, в неділю вони були спрямовані на дослідження в Сумській лабораторний центр МОЗ України. Результати будуть через 6-7 днів.

Джерело: http://shostka.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: