Рибалка заразився лептоспірозом

11.09.2018

Уже вдруге в поточному році у Шостці виявлено випадок захворювання на лептоспіроз.

Як повідомляє Шосткинський міськрайвідділ «Сумського обласного лабораторного центру МОЗ України», хворий пов’язує зараження з риболовлею на річці Десна. Діагноз підтверджений лабораторно.

Основним джерелом цієї інфекції в природі є гризуни, які виділяють збудника в зовнішнє середовище. Людина може заразитися збудником лептоспірозу при купанні в забруднених лептоспірозом водоймах, при вживанні заражених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами або обвалюванні їх туш, через недотримання правил особистої гігієни. Мікроби потрапляють в організм людини не тільки через травний тракт, але і через пошкоджену шкіру, слизові оболонки рота, носа, очей.

На сьогодні територія Шостки і району є активним природним вогнищем ряду особливо небезпечних інфекційних хвороб, спільних для людей і тварин, у т.ч. і лептоспірозу. Активізацію природного вогнища підтверджує реєстрація захворювання серед людей.

Основним протиепідемічним заходом, методом боротьби з лептоспірозом є профілактичні дератизаційні роботи. Зниження обсягів дератизаційних робіт сприяє неконтрольованому зростанню чисельності мишоподібних гризунів і формування природних вогнищ інфекційних хвороб.

Кожен повинен пам’ятати про заходи особистої безпеки:

– захист житла, харчових продуктів, питної води, від можливих забруднень продуктами життєдіяльності гризунів;

– дотримання правил особистої гігієни при знаходженні в заболочених місцевостях, на риболовлі чи полюванні, купанні у водоймах, сіножаті, при догляді за хворою худобою.

Джерело: shostka.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: