Апеляційний суд залишив в силі рішення про екстрадиційний арешт громадянина Молдови

11.09.2018

Такий запобіжний захід для іноземця, якого українська прикордонна служба затримала в міжнародному пункті пропуску Бачівськ, було обрано через перебування особи в міжнародному розшуку та необхідності її видачі молдавській стороні.

Апеляційний суд Сумської області розглянув апеляційні скарги затриманого та його захисника на ухвалу слідчого судді Ковпаківського районного суду Сумської області, якою до громадянина сусідньої держави було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (екстрадиційний арешт).

У своїх апеляційний вимогах сторона захисту клопотала про скасування рішення суду першої інстанції та просила застосувати більш м’який запобіжний захід, а саме особисте зобов’язання з покладанням на особу обов’язку самостійно покинути територію України. У судовому засіданні апелянти зазначали, що у 2013 році молдовським судом чоловіка було засуджено за шахрайство і визначено покарання у вигляді штрафу. Гроші, за словами сторони захисту, затриманий сплатив, проте в 2015 році чоловіка затримали в Росії у зв’язку з тим, що кишинівський суд оголосив його в міжнародний розшук. Перетинаючи кордон з Україною, затриманий мав на меті лише потрапити на Батьківщину, аби розібратися в ситуації.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення апеляційної скарги. Він надав суду запит Міністерства Юстиції Республіки Молдова про видачу особи, матеріали екстрадиційної перевірки, в яких вбачається, що затриманого українською стороною громадянина Молдови розшукують на Батьківщині з метою виконання вироку кишинівського суду, яким його засуджено до 4 років позбавлення волі.

Апеляційний суд Сумської області, розглянувши справу, відмовив стороні захисту в задоволенні апеляційних вимог, а рішення суду першої інстанції відповідно залишив без змін. Україна є учасником міжнародної спільноти і Верховною Радою України ратифіковані міжнародні договори, зокрема з Республікою Молдова, про екстрадицію громадян інших держав за запитом компетентних органів. Крім того, згідно законодавства України кримінальне правопорушення, яке інкримінують особі, є екстрадиційним, оскільки за нього вітчизняним кримінальним кодексом передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не менше одного року.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: