Жителі Сумщини можуть дізнатися про долю безвісти зниклих у Другій світовій війні рідних із списку розстріляних в Дахау

13.09.2018

Музей-меморіал на місці колишнього нацистського концтабору Дахау розшукує родичів радянських військовополонених, розстріляних у 1941-1942 рр. на полігоні Геберсгаузен. Серед них чимало українців, повідомляє Цензор.нет.

Співробітники музею-меморіалу за різними документами встановили прізвища і короткі відомості на 816 осіб. Із цього списку вони відібрали біля сотні прізвищ офіцерів, які були родом з України.

Всі полонені офіцери, що зазначені у списку, проходили у радянських документах як ті, які пропали безвісти. Тепер з’явилася можливість рідним дізнатися, де вони загинули і відвідати їх могилу.

У списку – троє уродженців Сумщини: Левантовський Евель Давидович (нар. 12.08.1888 р.,  м.Суми.), Сараєв Василь Павлович (нар. 23.04.1913, Охтирський район), Слепнєв Олексій Микитович (нар. 17.03.1906 р., Сумська область).

Зазначається, що німецькі науковці самостійно переклали прізвища жертв розстрілів з латиниці на кирилицю. Тому з метою зменшення кількості можливих спотворень і різночитань українські пошуковці подають список російською – у такому вигляді, як отримали. Крім того, можуть бути неточності у назвах населених пунктів. Всі дані подані на момент 1941 р., коли брали на обік полонених червоноармійців і заповнювалися анкети.

За більш детальною інформацією можна звернутися до наукової співробітниці Інституту історії України НАНУ, Тетяни Пастушенко tetiana_p@ukr.net.

Повний список розстріляних українців – тут

Довідково: Полігон Геберсгаузен був споруджений у 1937–1938 рр. за два кілометри від основного табору концтабору Дахау. Як повідомляють фахівці, тут службовці СС, щo охороняли концтабір, проводили тренування зі стрільби. У 1941–1942 рр. живими мішенями для есесівців стали радянські військовополонені, яких сюди цілеспрямовано провозили страчувати. Це були офіцери Червоної армії – євреї, комісари, представники інтелігенції, яких айнзацкоманди гестапо “відсортували” в таборах для радянських військовополонених військових округів Мюнхена, Нюрнберга, Штутгарта, Вісбадена та Зальцбурга згідно з расовими та ідеологічними критеріями.

На фото: Полігон Геберсгаузен.  Після розстрілу чергової партіх живих мішеней фашисти відв’язували убитих і на візку перевозили до трун біля входу.

Джерело: http://xpress.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: