На скільки в області затягуєтся розгляд судової справи?

14.09.2018

Трохи більше двох місяців потрібно суддям місцевих судів, аби розглянути цивільну справу від «А» до «Я» та у підсумку прийняти у ній рішення. Про це свідчать статистичні данні роботи судової гілки влади у першому півріччі 2018 року. Як зазначає заступник голови Апеляційного суду Сумської області Сергій Хвостик, аналізуючи роботу системи правосуддя, можна говорити про те, що Сумщина має дещо кращі показники, ніж середні по Україні.

– Цивільним процесуальним кодексом передбачено, що строк розгляду справи по суті не повинен перевищувати 90 днів, – зазначає суддя. – Зокрема статтею 210 ЦПК зобов’язано суддю, якому було розподілено справу, розпочати її розгляд не пізніше ніж через 60 днів з дня відкриття провадження й розглянути її по суті протягом 30 днів з дня початку розгляду. Що стосується Сумської області,то середня тривалість розгляду справ та матеріалів цивільного судочинства становить 72 дні, в той час як по Україні – 81 день.

Загалом же з початку року до судів першої інстанції Сумської області надійшло 19 216 справ та матеріалів цивільного судочинства. У перерахунку на одного представника Феміди, а правосуддя з початку року здійснюють 82 судді, це 234 справи за півроку або майже 40 на місяць. В той час як середньомісячне навантаження на одного суддю місцевого загального суду по Україні становить 24,83 справи на місяць.

За словами Сергія Хвостика, найбільше навантаження на собі відчули судді Ковпаківського та Зарічного районних судів м. Суми та міськрайонні суди Конотопа, Охтирки, Ромен та Шостки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: