Завідувачка дитсадка крала дитячі продукти

16.09.2018

Про неодноразові факти крадіжки продуктів, призначених для харчування дітей конотопського ДНЗ №13, у Фейсбуці повідомила Валентина Миколаївна.

“Дві пачки масла, по кілограму м’яса та печінки, пачка макаронів та «Геркулесу», чай, олія та пакет молока “Гармонія” – ні, це не рецепт бюджетної вечері, це – неповний список продуктів, які керівниця Конотопського дитячого садка нахабно поцупила посеред білого дня.

Горе-завідувачку ДНЗ № 13 Наталію Боярчук батьки дітей спіймали на гарячому: на телефони відзняли відео, де злодійка намагалася винести продукти з території дитячої установи. У схемі були ще й інші фігуранти, а саме працівники їдальні, які постійно (кожного дня) пакують для завідуючої “продуктовий набір”. Очевидно, що решта персоналу також знала про злодійську схему, але мовчала боячись розправи з боку Боярчук. Цинізм ситуації важко переоцінити!

Цей випадок шокував не тільки батьків ДНЗ “Веселка”, а й обласне керівництво освіти. Грабувати дітей серед білого дня – не те що злочин, а наруга над найсвятішим!

Керівник відділу освіти Конотопської міської ради Ольга Беспала розповідає, що одразу після інциденту їй почали телефонувати батьки та розповідати про ганебний випадок. Проте у розмові із завідуючою почула спростування, мовляв, нічого не сталося. Вже з наступного дня, вийшовши на “лікарняний”, Наталія Боярчук припинила виходити на зв’язок. У єдиній розмові з Беспалою категорично заперечувала свою причетність до крадіжки продуктів, мовляв, це все наклепи, мовляв, її ім’я просто хтось хоче «очорнити». Написати заяву на звільнення за власним бажанням пані завідувачка навідруб відмовилася, мотивуючи своє рішення відсутністю підстав.

«Коли крадуть від дітей – це нижче людської гідності, – коментує Наталія, вихователь ДНЗ “Веселка”. – Під час усіх цих подій я спілкувалась у педагогічному колективі і говорила їм про те, що всі прекрасно розуміють: одна людина цього робити не могла. Звичайно, були й інші. Всі хочуть, щоб була правова держава, щоб не гинули хлопці на Сході. Але вчинок причетних до інциденту людей – це відвертий сепаратизм. На зустрічі я відкрито говорю це людям в очі».

Спеціально створена комісія встановила, що продукти, які були вказані в накладних від постачальників, є ідентичними тим, що виявили в сумці завідуючої. Загальна сума крадіжки – 839 гривень 45 копійок. Прикметно, що серед поцупленого продуктового набору не було делікатесів – здебільшого дешеві макарони, вершкове масло, морква, олія. Питання: невже поважній, майже 60-річній директорці, яка, окрім зарплати, отримує ще й пенсію, бракувало на харчі?

Зараз правоохоронні органи завершують роботу за фактом крадіжки, і вже на початку жовтня справу горе-завідувачки передадуть до суду. Керівник відділу освіти не приховує, що єдиним виходом із ситуації може бути лише звільнення…

Представники батьківського комітету ДНЗ № 13 зізнаються, що про крадіжки в садочку знали давно. У спілкуванні з журналістами розповідають, що «неодноразово бачили, як пані Боярчук та вже непрацююча в садочку Божок вивозять продукти харчування”.

«Ці дві особи працювали, навіть не замислюючись про батьківські звітні збори, тому й дозволили собі вивозити продукти просто серед дня, о 16.10, – так і були затримані нами. Після допиту поліції пані завідувач організувала збори зі своїми підлеглими вихователями і п’ятьма батьками. Там розповідала, як вона «дбає» про дітей. Звичайно, усі “ручні” вихователі проголосували за задовільну роботу свого керівника. Соромно має бути таким нелюдям, що «зажиріли» від цього масла, м’яса та інших продуктів, якими годували свої сім’ї та набивали свої гаманці».

Батьки закликають усіх, у кого чиста совість та болить душа за майбутнє дітей, підтримати їх у боротьбі за звільнення всіх причетних до ганебної крадіжки.

Поспілкуватися з Н.Д. Боярчук журналістам не вдалося – вона на телефонні дзвінки не відповідає.

Громадська активістка Анна, яка неодноразово висвітлювала крищучі факти порушень в освітній галузі, каже, що подібні справи, на жаль, важко довести до справедливого кінця: «Я писала про зловживання у відділі освіти від 2015 року. Неодноразово. І конкретно про ситуацію у школах та садках, і загалом про роботу відділу освіти. Окрім розголосу в соцмережах і серед громадськості, результату практично немає. Принаймні такого, як хотілось би. На початку минулого року мала досвід тяганини з директором 3 школи в якій дівчині відрізали косу, яка намагався таким чином відбілити свою репутацію. Справу залишили без розгляду. Але це складно вважати перемогою, бо на посадах працюють ті самі люди, і схеми залишаються практично тими ж. Знаю, що з цим намагаються боротися і деякі депутати, і активісти. Але поки освітньою сферою керують зв’язки та гроші – змінити щось украй важко…».

P. S. Журналісти та активісти пильно стежитимуть за розвитком подій у цій ганебній історії та інформуватимуть читачів про всі зміни та подробиці. Закликаємо також батьків інших навчальних закладів регіону виявляти свою позицію та не стояти осторонь, коли ображають їхніх дітей”, – пише Валентина.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: