Львівське КП хоче дослідити мобільність сумчан

19.09.2018

Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» хоче скасувати рішення тендерного комітету Сумської міськради, яке 10 вересня обрало переможцем іншого учасника аукціону. Закуповує міська рада послуги з вивчення мобільності та міграції сумчан. Торги відбулись 4 вересня. 14 вересня львів’яни подали скаргу.

“Детально вивчивши документи іншого учасника тендеру, ми побачили, що в цих документах немає жодного підтвердження досвіду власне роботи з транспортними дослідженнями, і досвіду працівників, які декларуються до участі у цьому проекті теж у роботі з транспортними проектами”, – повідомив Павло Сирватка начальник відділу КП “Львівавтодор”.

Подробиці закупівлі нам наразі дізнатись не вдалось. Начальник відділу логістики Сергій Яковенко спочатку погодився на зустріч із нам на 15-ту годину, а потім переніс її – на п’ятницю, 21 вересня. Зазначимо, за дослідження планують сплатити переможцю торгів 415 тис. грн. з міського бюджету. За рішенням тендерного комітету їх може отримати Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського. Це друге цьогорічне дослідження на ринку міських пасажирських перевезень. Перше – з вивчення пасажиропотоку – відбулось у червні й коштувало воно платникам податків Сум 200 тис. грн. Повна сума, яку у 2018 році витратять на проведення подібних досліджень, за словами члена громадської комісії з питань бюджету Максима Корнієнка, – близько півтора мільйона гривень.

“Як дослідження пасажиропотоку, так і дослідження мобільності, це не є якимось кінцевим продуктом. Обидва ці дослідження потім використовують з різною метою. Перший для розрахунку тарифу, наприклад, а мобільність – це для розробки зручної транспортної схеми. Якщо це дослідження у підсумку буде реалізоване, і використане із розумом, буде розроблена транспортна схема, буде вона впроваджена в життя, то звичайно це позитив. Але якщо воно буде покладене під сукно, і про нього забудуть потім, то це просто марно витрачені кошти”, – розповів Максим Корнієнко. За умовами тендеру, виконати замовлення мають до 1 грудня цього року.

На думку аналітика з питань транспорту порталу «Alltransua» Івана Черниша, дослідження мобільності має бути актуальним орієнтовно до 2021 року:” Два з половиною роки вони мають бути актуальними, але це якщо у місті не відбувається будівництва нових точок «притяжіння» людей, нових районів, або не закриваються заводи, то воно може бути актуальним і ще більше часу. Тобто коли в Києві проводив дослідження Світовий банк (свій проект), це було десь 14-15 рік, то вони заявили, що перші 2,5 роки воно актуальне повністю, а потім там потрібно деякі нюанси перевірити, але в цілому актуальність буде зберігатись”.

У 2021 році у міській раді планують провести наступний транспортний конкурс. Що стосується транспортної схеми востаннє її в Сумах затверджували у 2011 році.

Джерело: http://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: