У Сумах відкрили кімнату, де наркомани можуть зробити ін’єкції

23.09.2018

У Сумах працює єдина в Україні кімната, куди можуть прийти наркозалежні та зробити ін’єкції чистим шприцом. Цей досвід запозичили в іноземних країн — кажуть, що такі кімнати вже десятками років допомагають зменшити кількість наркозалежних вАвстралії, Франції, США, Нідерландах, Данії, Канаді та Швейцарії.

Ще кілька років тому в Австралії від передозування наркотиками помирали дві людини на тиждень. Використані голки валялися на дитячих майданчиках, іноді на вулицях знаходили тіла наркозалежних, розповіла на міжнародній конференції «Сity Health 2018» в Одесі австралійка Інгрид ван Бік — медична спеціалістка з питань громадського здоров’я і залежності, а протягом останніх 25 років — директорка Центру Кірктон-Роуд у Сіднейському Королівському Хресті. Ван Бік заснувала перший в Австралії центр безпечного вживання наркотиків.

Кімната безпечних ін’єкцій у Франції 

Прикладом для Австралії стала Швейцарія, де перші ін’єкційні кімнати відкрилися ще у 1961 році. Через 40 років цей досвід почали використовувати в Австралії. Влада розробила програму боротьби з наркозалежністю — це і попередження інфекцій,  і допомога під час передозувань, й освітні програми для наркозалежних.

«Перший центр безпечних ін’єкцій відкрили у Сіднеї, у районі міста, що називається Кінг-Крос. Це був завжди небезпечний район, де було багато вуличних повій та наркозалежних. Це рішення виявилося успішним для конкретного міського району, але не обов’язково, воно допоможе і в інших районах міста чи в інших містах. Тому необхідно кожного разу думати над вирішенням конкретної проблеми конкретного населеного пункту», — розповідає ван Бік.

Інгрід ван Бік створила перший в Австралії центр безпечного вживання наркотиків

Наркозалежна людина у таких кімнатах може зробити ін’єкцію чистою голкою під наглядом лікаря. Там можна здати кров для аналізів, поговорити з психологами, пояснює Інгрид ван Бік.

«Дослідження довели, що такі кімнати не наражають на небезпеку навколишні вулиці, райони, вони не долучають додаткову кількість нарокозалежних. Вони безпечні, тому що зменшується кількість злочинів, і навіть з часом кількість наркозалежних, бо людям, які приходять до цієї кімнати, ми пропонуємо лікування від залежності», — зазначила ван Бік.

Перша і єдина кімната в Україні

Досвід Австралії починають запроваджувати і в Україні. Першими його перейняли у Сумах. Тут на початку двохтисячних почали створювати кімнати зменшення шкоди на гроші міжнародних фондів з боротьби зі СНІДом та ВІЛ-інфекцією. Лише цього року вдалося відкрити першу таку кімнату за державний кошт.

«Нам це допомагає в роботі. Ми бачимо цих пацієнтів, ми можемо їх контролювати та обстежувати, коли вони звертаються до нас за допомогою. Також ми надаємо їм соціальний супровід з будь-яких питань: з медичних, юридичних, а також тестування, одноразовий інструментарій і таке інше», — розповідає головний лікар «Сумського обласного наркологічного диспансеру» Тарас Злиденний.

Створити кімнату запропонували лікарі, їх підтримали представники обласної ради та поліції.

«Рівень захворюваності на інфекційні захворювання через наркотики у Сумах залишається принаймні стабільним. Ті, хто був інфікований, залишаються, але їхня кількість не зростає. Якщо на початку 2000-х майже 80% всіх ВІЛ-інфікованих були люди, які вживали наркотики ін’єкційно, то зараз це приблизно 30, а то і менше відсотків», —  каже виконавчий директор громадської організації «Клуб» Шанс» Олексій Загребельний.

Для відкриття такої кімнати потрібно отримати кілька дозволів. Головна проблема — домовитися з поліцією, адже до кімнати люди приносять наркотики з собою. Вони часто бояться, що поліція їх може звинуватити у зберіганні та розповсюдженні заборонених речовин.

«Для того, щоб створити умови, щоб завтра не прийшла поліція, не стала під цією кімнатою і не покращувала штучно показники своєї діяльності, повинна бути така домовленість, тобто це не самостійно робиться заклад, а це повинно бути передбачено як перспектива розвитку даної території», — розповідає консультантка міжнародного фонду «Відродження» з питань доступності знеболення і наркополітики в Україні Олена Коваль.

Консультантка міжнародного фонду «Відродження» з питань доступності знеболення і наркополітики в Україні Олена Коваль 

У Сумах відкриття кімнати зменшення шкоди з правоохоронцями погодили, розповідає речниця Головного управління Національної поліції в Сумській області Ельвіра Біганова. «Звісно, це добре, оскільки наркозалежна особа, фактично повинна бути під контролем, це хвора людина, їй потрібно надавати допомогу», — вважає речниця.

Консультантка міжнародного фонду «Відродження» з питань доступності знеболення і наркополітики в Україні Олена Коваль вважає, що такі кімнати не лише допомагають наркозалежним. За її словами, на вулицях і у під’їздах Сум стає менше використаних шприців. Окрім того, це вигідніше для місцевих бюджетів. «Створити кімнату, чітко визначити обов’язки персоналу, порядок доступу до цієї кімнати, завести новий інструментарій і вивозити використаний на утилізацію — це набагато дешевше, ніж проплатити лікування однієї особи, у якої відбулося зараження чи гепатитом, чи ВІЛ-інфекцією» , — пояснює Коваль.

Джерело: hromadske.radio

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: