В агрофірми відсудили земельну ділянку площею майже 14 гектарів

26.09.2018

До Господарського суду Сумської області звернувся заступник керівника Шосткинської місцевої прокуратури до позивача – ТОВ “Агропервомайськ” про зобов’язання звільнити земельну ділянку площею 13,8 га на території Марчихинобудської сільської ради Ямпільського району Сумської області та сплатити судовий збір. Відповідач визнав позовні вимоги та попросив суд розглядати справу без участі його представника у судовому засіданні.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що порушення державних інтересів вбачається у недотриманні чинного законодавства щодо порядку передачі земельної ділянки у користування. Так, земля державної власності загальною площею 13,8 га, фактично безпідставно перейшла у користування відповідача, яку було засіяно зерновими культурами. Прокурором та позивачем надані суду докази на підтвердження самовільного зайняття відповідачем спірної земельної ділянки. Відповідач, у свою чергу, сплатив нараховані суми адміністративного штрафу та шкоди, але не надав суду доказів щодо звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.

Згідно зі статтею 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду. Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відтак, розглянувши матеріали справи, суд вирішив позов задовольнити повністю.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: