Сумських дітей готують до Голодомору?

27.09.2018

У навчальному закладі «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» відбувся  майстер-клас для дітей з виготовлення маторженків – їжі з кори дерев. Цю страву готували в період Голодомору 1932-33-х років.

Висушені й подрібнені кора дуба та берези, перемолоті в борошно жолуді, висівки та трохи борошна для в’язкості  – це інгредієнти, з яких складаються маторженики – хліб, який пекли в часи голодомору.

“Взяли рецепт з кулінарної книги 33-го року, там розповідалося, де вони брали продукти для цього, з чого вони готовили”, – говорить  Владислав Гончар, кухар.

Після того, як діти спробували зліпити маторженики із запропонованих інгредієнтів, їм запропонували скуштувати їжу.

”Я дізналася, що люди  раніше їли і з чого це робиться, я була шокована, бо я не знала, що із кори дерев роблять оцей як для них це був хліб. Я взагалі цього не розумію, на смак воно як кора дерева, відчуваються оці всі трави і що це просто кора дерева. Воно на смак ніяке, цього я не очікувала”, – говорить Валерія Антонцева, відвідувачка майстер-класу.

“Робили таку їжу незвичайну зі смаком кори дерева та дуба, присмак є. Не так як робить мама удома. Незвичайно дуже”, – розповідає Влада Клименко, відвідувачка.

“Сучасні діти не дуже розуміють значення слова «голодомор». Емоційний компонент, усвідомлення дійсності є провідним фактором до особистісного розвитку. Тому наша екскурсія – це спроба показати дітям і провести їх через ті страшні події, але не травмувати їхню психіку насамперед”, – говорить психолог Марина Захарченко.

Відвідати безкоштовний майстер-клас з приготування такого хліба можна щосереди о 15.00 в Сумському міжрегіональному професійному училищі.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: