Микола Войтенко: Треба зменшувати тарифи мінімум удвічі й припинити знущатися над країною

27.09.2018

З липня 2018 року тривають переговори між Україною та Міжнародним валютним фондом про підвищення або не підвищення ціни на газ. МВФ визначає саме цю тему ключовою в рамках того, давати чи не давати Україні черговий фінансовий транш допомоги. У МВФ говорять, що ціна на газ для українського населення має дорівнювати ціні для імпортерів. За різними оцінками таке підвищення може сягнути від 30 до 60% у зв’язку зі зростанням ціни на світовому ринку.

Депутат Сумської обласної ради від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Микола Войтенко в ефірі телеканалу АТВ сказав, що нинішня влада, на його думку, йде на поводу у кредиторів і діє за принципом: «Після нас хоч потоп».

«За останні 4 роки ціни на газ для населення, – пояснює опозиціонер, – виросли майже в 7 разів. Тарифи на інші послуги ЖКП збільшилися в 3-5 разів. У 4 рази зросли ціни на основні продукти харчування, піднялися ціни на товари першої необхідності, у той час як знецінилися доходи. За даними ООН понад 60% українців знаходяться сьогодні за межею бідності».

Політик нагадує, що газ належить народу України, а не державі, і тим більше, не корумпованому «Нафтогазу», де процвітає нецільове використання коштів, виплачуються мільйонні зарплати й мільярдні премії. «У минулому році підприємство отримало 27 млрд грн. чистого прибутку. І це при тому, що вкрали, все, що можна було. Скажіть, а людям що від цього? Нехай би краще отримали 1 млрд грн. прибутку і знизили ціну на газ для населення», – наголошує політик.

І додає, що в країнах, де видобувають газ, при народженні дитини дають 10-20 тисяч доларів. А у нас тільки дитина народилася, уже має борг у 50 тисяч доларів.

Собівартість газу українського видобутку становить біля 3 грн за м. куб. Населенню його продають за 6.96 грн. «Куди і кому йде різниця?, – задається питанням Микола Войтенко. – Куди ця різниця піде, коли ціни ще підвищаться? Тим більше, що блакитного палива вистачає, оскільки у 2017 році в України видобули 20,8 млрд м. куб газу, а населення спожило 15,8 млрд м. куб».

Опозиціонер зазначає, що борги населення України за послуги ЖКГ вже становлять 40 млрд грн. Тож якщо підняти ще ціни на природний газ, це автоматично потягне за собою підвищення тарифів на тепло, гарячу воду, електроенергію, що призведе до нового витка інфляції.

«Якщо влада піде на такий крок, це стане жирною крапкою нинішнього правлячого режиму, який протягом останніх 4 років проводить тарифний і соціальний геноцид населення, викачує з людей останні гроші. Треба зменшувати тарифи мінімум удвічі й припинити знущатися над країною. Єдине, що тоді доведеться нафтогазівцям затягнути паски і отримувати зарплати не в мільйонах, а в тисячах», – резюмує Микола Войтенко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: