Апеляційний суд повернув у власність сумчан приміщення, незаконно продане міськрадою

28.09.2018

Мешканці багатоповерхового будинку по вулиці Ярослава Мудрого судилися з органом місцевого самоврядування за 117 квадратних метрів, які належать їм на праві спільної сумісної власності. Мова йде про підвальне приміщення в сумській багатоповерхівці, яке Сумська міська рада спершу незаконно передала в оренду одному із сумських підприємців, а потім взагалі його продала.

Як вбачається з матеріалів справи, у червні 2011 року Сумська міська рада попри визначені законодавством вимоги прийняла рішення включити спірне приміщення до переліку об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Суми. Вже за місяць отримала свідоцтво про право власності, на основі якого управління майном СМР уклало договір оренди з фізичною особою підприємцем. У 2013 року підприємець став власником спірного нерухомого майна та, аби виконати свої зобов’язання за кредитним договором, передав його в іпотеку банку. Так, мешканців будинку позбавили можливості користуватися підвалом, який належить їм за законом, та порушили їхні права як співвласників багатоповерхового житлового будинку.

Сумчани звернулися до суду з позовом визнати незаконним та скасувати рішення Сумської міської ради, яким їхній підвал включили до переліку об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Суми, а відповідно скасувати і  свідоцтво про право власності територіальної громади м. Суми на нього. Проте  Ковпаківський районний суду м. Суми відмовив позивачам у задоволенні їхнього позову.

Сумчани оскаржили рішення місцевого суду в апеляційній інстанції. Апелювали до того, що підвальні приміщення входять до переліку допоміжних приміщень будинку та призначені для його обслуговування та підвищення життєвого комфорту його мешканців. Приміщення не може функціонувати окремо, воно не ізольоване від мереж багатоквартирного будинку, а отже є  з ними одним цілим і має статус обслуговуючого, технологічного та допоміжного стосовно житлового будинку, в якому воно знаходиться.

Розглянувши справу, колегія суддів задовольнила апеляційні скарги позивачів, визнала незаконним й скасувала рішення Сумської міської ради внести підвальне приміщення по вулиці Ярослава Мудрого до переліку об’єктів комунальної власності, а відповідно й скасувала свідоцтво про право власності територіальної громади міста Суми на спірне приміщення, оскільки воно було отримане у незаконний спосіб.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: