У Сумах менінгіт поклав до лікарні 13 школярів

04.10.2018

Минулого тижня новина про те, що в Сумах спалах менінгіту, розлетілася по місту блискавично. Батьки хвилюються, чому в школах не проводять карантинних заходів.

Як розповіли в Сумській міській дитячій клінічній лікарні Святої Зінаїди, у стаціонарні відділення було госпіталізовано 13 школярів – всі з різних міських шкіл (з деяких – відразу по 2-3 людини з різних класів). Медики не пов’язують це зі спалахом менінгіту, а говорять про сезонне підвищення захворюваності, що спостерігається кожні 5 років.

– У вересні цього року відзначається підвищення захворюваності на менінгіт, який має вірусний характер, – розповідає заступник головного лікаря дитячої лікарні по медичній частині Вікторія Бугаєнко. –

Зупинити захворювання вірусної природи неможливо, тому в місті і не проводяться карантинні заходи. За статистикою, це захворювання у 85% викликається ентеровірусом. Хворіють діти з ослабленим імунітетом, зниженою реактивністю організму, мають хронічний запальний осередок. Менінгіт у цьому випадку трактується як ускладнення ентеровірусної інфекції.

Станом на понеділок, 1 жовтня, з 13 школярів, хворих ентеровірусних менінгітом, п’ятеро вже одужали і виписані з лікарні додому. Двоє дітей перебувають у реанімації і готуються до переведення в неврологічне відділення, де продовжують лікування шестеро сумських учнів.

«Ентеровірусний менінгіт характеризується нескладним перебігом і, як правило, не дає ускладнень, – зазначила Вікторія Бугаєнко. – Ніякого спалаху і вже тим більше епідемії в Сумах немає. Так само, як і різкого підйому захворюваності. Наприклад, п’ять років тому в інфекційних відділеннях лікарні з ентеровірусним менінгітом одночасно лікувалося до 30 дітей. Чому двоє хлопців у відділенні анестезіології та реанімації? Там знаходяться діти, які потребують не тільки  інтенсивного лікування, але і динамічного спостереження. Коли у дитини підозрюється менінгіт – її кладуть у реанімацію під спостереження, де лікар знаходиться цілодобово. Перші три доби діти лежать у цьому відділенні, їх обстежують. Як тільки відзначається позитивна динаміка – пацієнт переводиться в неврологічне відділення. Після четверга (27 вересня) нових випадків захворювань в Сумах не було.

Як уберегтися? Специфічної профілактики, ефективної конкретно проти вірусів Enterovirus, не існує. Необхідно дотримуватися загальних для всіх типів інфекційних захворювань профілактичних заходів. Це, перш за все, дотримання правил особистої гігієни – регулярне миття рук, фруктів і овочів, термічна обробка м’яса і риби, регулярне вологе прибирання приміщення.

Джерело: http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: