У 10 сумських школах і садочках не підписані акти готовності до включення тепла

04.10.2018

Зазвичай заклади сфери освіти в Сумах входять в опалювальний сезон без особливих проблем, і зауважень до їхньої підготовки практично не буває. Але цей рік може стати винятком.

Як повідомила на апаратній нараді в мерії 1 жовтня начальник управління освіти міськради Антоніна Данильченко, з усіх 88 закладів освіти практично за всіма вже підписані акти готовності до включення тепла, крім десяти шкіл і дитсадків, де в цьому році були встановлені нові сучасні електротеплопункти. Тут виникли проблеми з новим обладнанням, через що теплова інспекція поки не підписує їм акти готовності до пуску теплоносія.

Нагадаємо: на сесії Сумської міськради 28 березня депутати прийняли рішення про затвердження умов енергосервісних договорів із ТОВ «Європейська енергосервісна компанія». Це інвестор, який запропонував встановити в 11 міських школах і дитсадках спеціальне обладнання, яке дозволить суттєво скоротити споживання теплової енергії за рахунок встановлення індивідуальних електротеплопунктов (ІЕТП) «Кітотерм» з погодинним і погодозалежним регулюванням. Вони забезпечують цілодобове регулювання споживання теплової енергії, залежно від температури зовнішнього повітря і температури в приміщенні та дозволяють скоротити споживання гігакалорій в денний час до 10%, а вночі – виробляти теплову енергію за рахунок невикористовуваних електричних потужностей і з її допомогою підігрівати теплоносій, щоб зменшити споживання від централізованого опалення. У підсумку це дає економію до 50%. Всі витрати на впровадження енергоефективних заходів компанія взяла на себе, вкладення склали більше 5 млн. грн. Повернення цих капіталовкладень передбачено виключно за рахунок економії споживання теплової енергії. Після закінчення дії енергосервісного договору (від 7 до 8 років) все обладнання перейде у власність закладів, і 100% економії буде залишатися в розпорядженні міськбюджету.

З самого початку цей проект викликав великі сумніви у багатьох депутатів, тому після численних суперечок, обговорень і заперечень рішення ледве-ледве набрало необхідну кількість голосів тільки з третього разу. І ось тепер песимістичні прогнози супротивників цього рішення почали збуватися – з обладнанням виникли проблеми. Ця інформація стурбувала міське керівництво, оскільки в школах і дитсадках поряд із медичними закладами опалення включатимуть в першу чергу.

– Минулого тижня ми зустрічалися з цього питання з представниками управління освіти і підрядника, – повідомила заступник директора ТОВ «Сумитеплоенерго» Надія Покутня. – За всіма закладам, де проведено реконструкцію системи теплопостачання та встановлено нові ІТП з електропідігрівом, є серйозні технічні зауваження, в деяких закладах роботи виконані з відхиленням від проектної документації. На сьогодні призначено чергову нараду.

– Ви ж розумієте, що вже пізно щось міняти, ми вже не можемо відмовитися від цього проекту і повернути школи і дитсадки на центральне опалення, – зауважив мер Олександр Лисенко. – Так що давайте все-таки збиратися і якось вирішувати проблему. Щоб не було так, що хотіли як краще, а вийшло як завжди. А головне – щоб діти не залишилися без тепла.

Джерело: http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: