На Сумщині люди готові топити тирсою, щоб зекономити на опаленні

10.10.2018

В очікуванні опалювального сезону житель Тростянця Олександр Глинський на своїй сторінці у Фейсбуці звернув увагу на те, що мешканці області вдаються до небезпечних дій, аби зекономити на опаленні:

“Два світи, або як зекономити на дровах. Є світ соцмереж, де красиві фотки, радісні події і т.д., а є світ, скажімо десь о 5 ранку на дорогах з лісу. Доведені до відчаю люди на велосипедах, мотоциклах, скутерах везуть в суцільній темряві порізаний ручними пилками (щоб ніхто не чув) хмиз. Воно й не дивно, адже великі “хати” й маленькі не утеплені за зиму “з’їдають” по 1-3 машині дров, а дрова зараз не дешеві: понад 600 грн. складометр ( в машині від 6-10 метрів).

Багато хто шукає як зекономити. Хтось пробує топити тирсою (600 грн. машина), адже у нас нею топлять в сушках для соняха та круп. Проте в домашніх умовах економія по не знанню виходить боком, а тому кілька порад, “мало лі”, може не всі мої френди “круті” та заможні: якщо ваш котел не обладнаний “равликом” з блоком керування то вам підійде виключно ясенова тирса і то суха, або напівсира. Палити її можна з розрахунку 30% тирси на 70% дров (це повний комфорт).

Якщо топити сосновою, чи іншою, то отримаєте багато диму, швидке засмічення димоходу (довго пояснювати чому). Коли такої тирси сипнути багато, то може й вибухнути: в кращому разі через “піддувайло” дим повалить в приміщення.

Якщо ж є равлик, то топити можна будь чим, але оберти мають бути не менші за середні, тобто десь 50 об/с. й щільно треба прикривати всі 3-ри дверки в котлі. І ще, зекономити допоможе встановлення регулятора тяги на димар, вмонтування циркуляційного насоса (якщо з грошима ну дуже складно, то можна просто кран “гусачок” поставити й в ручну регулювати потік гарячої води від котла)”.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: