Опозиціонери Сумщини стали на захист Центру служби крові

15.10.2018

Нещодавно – до книги рекордів України як донорська столиця, зараз – загроза втратити свій статус. Це – про Сумський центр служби крові.

У такому вигляді, якому є нині, він створений майже 10 років тому. Наразі 75% акцій належить підприємству «Біофарма» і 25% – Сумській обласній раді. За ці роки приватний бізнес інвестував у Сумській центр крові понад 3 млн. доларів США і на сьогоднішній день такого обладнання немає ніде в Україні. Можна було б сподіватися, що досвід Сумщини у цьому напрямку буде поширюватися. Однак з’ясувалося, що в цьому зацікавлені далеко не всі законодавці і чиновники вищих рівнів. До Верховної Ради України внесений законопроект, в якому йдеться про стовідсоткове повернення центрів крові до комунальної власності.

Загроза втратити статус, а з ним інвестора і перспективи розвитку центру, змусила керівництво центру звернутися за допомогою. Громадські організації – партнери, донори підписали звернення до обласних депутатів з проханням захистити центр крові. Хоч в комітетах верховної ради і говорять про 170 млн. доларів на оновлення станцій переливання крові, цього за попередніми підрахунками вистачить лише на 13 установ, а їх в Україні майже 60.

Голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко говорить, що сам неодноразово здавав кров для тих, хто її потребує, тому як депутат, стурбований загрозливою для центру крові ситуацією.

«Те, що деякі реформатори хочуть зробити центри крові суто комунальними, мені здається, просто знищить наш сумський центр. Тому що ніхто не буде вкладати в нього кошти так, як це робить приватний бізнес», – упевнений політик.

Він наводить приклад, що завдяки найсучаснішому обладнанню протягом останніх років у Сумській області не зареєстровано жодного факту інфікування хворих через препарати крові. А медичні заклади області забезпечені препаратами крові у повному обсязі.

Політик вважає, що для Сум новий закон може стати справжньою катастрофою. За умови його прийняття, функціонування та оснащення закладів служб крові повністю залежатиме від фінансування місцевих бюджетів, для яких це непосильний тягар.

«Це – чергова реформа від влади. А на них, на жаль, ми вже надивилися! Давайте розвивати те, що напрацьовано, а не займатися руйнуванням добре налагодженої роботи. Від депутатського корпусу ми направимо звернення до Верховної Ради, щоб вони не вносили зміни в законопроект «Про донорство крові та її компонентів та національну систему крові». Сподіваюся, нас почують», – резюмував опозиціонер.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: