За рішенням сумських судів киянці виплатять моральну шкоду через незаконну відмову у перетині кордону

17.10.2018

Апеляційний суд Сумської області розглянув апеляційні скарги на рішення Зарічного районного суду м. Суми, яким з держави на користь жительки Києва стягнуто моральну та матеріальну шкоди за незаконну відмову Сумського прикордонного загону у перетині її родиною українсько-російського кордону.

Жінка разом з дитиною та матір’ю їхали до м. Москва Російської Федерації. Вони завчасно придбали проїзні документи в обидва боки. Крім того, оскільки малолітню дитину за межі України жінка вивозила без батька, то вона заздалегідь потурбувалася про належне оформлення його нотаріально посвідченої згоди із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування дитини у цій країні. Згода також була перекладена українською мовою та посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу.

Проте під час перетину державного кордону в пункті залізничного сполучення станції «Конотоп» працівники Сумського прикордонного загону змусили жінку разом з дитиною залишити потяг, посилаючись на неналежне оформлення документів на дитину, а саме відсутність на дозволі батька завірення дипломатичної установи України на території Росії. Вона намагалася пояснити, що дії працівників прикордонної служби є неправомірними, а вимоги щодо оформлення дозволу не відповідають встановленим Правилам перетинання державного кордону громадянами України. Протягом п’яти годин працівники ДПС складали Рішення «Про відмову у перетинанні державного кордону України громадянину України, який не досяг 16-річного віку» та склали на жінку протокол про адміністративне правопорушення, за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185-10 КУпАП, а саме злісну непокору законним вимогам військовослужбовців.

Жінка звернулася до суду з позовом, в якому просила відшкодувати завдані їй і матеріальну, і моральну шкоди. Рішенням Зарічного районного суду м. Суми на її користь з держави Україна було стягнуто майнову шкоду в сумі 3155,32 грн, 50000 грн в рахунок відшкодування моральної шкоди та понесені нею судові витрати – 5348, 62 грн. Законність рішення суду першої інстанції щодо компенсації вартості квитків, судових витрат та 50 000 гривень моральної шкоди підтвердив і Апеляційний суд Сумської області. Тож залишив його в цій частині без змін. Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: