Олександр Стрельченко просить віднайти в обласному бюджеті 2 млн грн. для забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет

19.10.2018

З проханням розглянути можливість виділення коштів у сумі 2 млн грн. на закупівлю інсуліну для жителів Сумської області звернувся на сесії обласної ради, яка відбулася сьогодні, 19 жовтня, голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Олександр Стрельченко.

«До мене, як до депутата обласної ради, надходить дуже багато звернень від громадян з проханням вирішити проблему забезпечення хворих на цукровий діабет життєво важливим для них інсуліном, – наголосив опозиціонер у своєму запиті до голови ОДА Миколи Клочка. – Люди у відчаї. Вони бідкаються: як можна отримувати пенсію за інвалідністю 1450 грн, а платити за інсулін 2500 грн? Як виживати хворим? Раніше препаратами інсуліну хворі на цукровий діабет забезпечувались безкоштовно, наразі вимушені віднаходити кошти на ліки самостійно».

Сумська область отримала у поточному році на закупівлю інсуліну менше третини необхідних коштів (всього 16,5 млн грн). За інформацією Департаменту фінансів Сумської ОДА, неодноразові звернення до Міністерства охорони здоров’я щодо збільшення фінансування на закупівлю цього медичного препарату результатів не дали. У МОЗ відповідають, що коштів з держави не буде, треба місцевим бюджетам самостійно забезпечувати ці видатки.

«Нині на Сумщині 5 147 жителів, яким потрібен інсулін. Якщо його не ввести в організм два рази на день, людина може впасти в кому. І на превеликий жаль, коштів для безкоштовної видачі ліків людям, які їх потребують, катастрофічно не вистачає», – наголошує Олександр Стрельченко.

Тому просить виділити необхідну суму із резервного, спеціального чи із загального фонду обласного бюджету.

Депутати запит свого колеги підтримали.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: