Киянці виплатять моральну шкоду через незаконну відмову в перетині кордону

19.10.2018

Апеляційний суд Сумської області розглянув апеляційні скарги на рішення Зарічного районного суду м. Суми, яким із держави на користь жительки Києва стягнуто моральну та матеріальну шкоди за незаконну відмову Сумського прикордонного загону у перетині її родиною українсько-російського кордону.

Жінка разом із дитиною та матір’ю їхали до м. Москва Російської Федерації. Вони завчасно придбали проїзні документи в обидва боки. Крім того, оскільки малолітню дитину за межі України жінка вивозила без батька, то вона заздалегідь потурбувалася про належне оформлення його нотаріально посвідченої згоди із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування дитини у цій країні. Згода також була перекладена українською мовою та посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу.

Проте під час перетину державного кордону в пункті залізничного сполучення станції «Конотоп» працівники Сумського прикордонного загону змусили жінку разом з дитиною залишити потяг, посилаючись на неналежне оформлення документів на дитину, а саме відсутність на дозволі батька завірення дипломатичної установи України на території Росії. Вона намагалася пояснити, що дії працівників прикордонної служби є неправомірними, а вимоги щодо оформлення дозволу не відповідають встановленим Правилам перетинання державного кордону громадянами України. Протягом п’яти годин працівники ДПС складали Рішення «Про відмову у перетинанні державного кордону України громадянину України, який не досяг 16-річного віку» та склали на жінку протокол про адміністративне правопорушення, за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185-10 КУпАП, а саме злісну непокору законним вимогам військовослужбовців.

Жінка звернулася до суду з позовом, в якому просила відшкодувати завдані їй і матеріальну, і моральну шкоди. Рішенням Зарічного районного суду м. Суми на її користь з держави Україна було стягнуто майнову шкоду в сумі 3155,32 грн, 50000 грн в рахунок відшкодування моральної шкоди та понесені нею судові витрати – 5348, 62 грн. Законність рішення суду першої інстанції щодо компенсації вартості квитків, судових витрат та 50 000 гривень моральної шкоди підтвердив і Апеляційний суд Сумської області. Тож залишив його в цій частині без змін. Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: