Навіщо у Конотопі відновлюють німецький бункер часів Другої світової війни

21.10.2018

Занедбаний підвал на території Конотопського музею авіації виявився німецьким бункером 1943 року. Його група активістів відкопала під товстим шаром землі. Тепер тут мріють облаштувати повноцінний музей з кількома виставковими кімнатами.

Історичну цінність приміщення першим розгледів краєзнавець Олександр Акуліч. У мережі він знайшов аерофотозйомку за 6 вересня 1943 року. На ній чітко видно обриси конотопського бункера. З’ясувалося, що такі військові локації — рідкість. Схожий бункер до сьогодні зберігся лише у російському Калінінграді, ще кілька є у Франції та Нідерландах.

Зі слів історика, німці використовували будівлю як резервний командний пункт до 1943 року. Поряд з ним стояв триповерховий Центр управління польотами. Його німці знищили під час відступу, а от бункер дивом залишився неушкодженим.

Після війни підземне приміщення дісталося радянському аеродрому. За призначенням використовувалося недовго. Сюди складали фарбу, макулатуру та різний непотріб. Бункер мало не знищила пожежа.

Музейники на правах господарів дали Олександру дозвіл на реконструкцію об’єкту. У 2017 активіст розробив детальний проект відновлення бункеру. Його ухвалили на сесії міської ради, але до реального фінансування справа не дійшла.

Доки грошей немає, автор проекту та група його однодумців на волонтерських засадах повертають бункеру його колишній вигляд. Вже винесли кілька тонн будівельного матеріалу, очистили від землі входи та віконні отвори, демонтували дві цегляних стіни. У приміщенні збереглася проводка німецького виробництва, вимикачі та світильники. Серед будівельного сміття чого тільки не знаходили. Підошви від солдатського взуття, німецькі кружки, навчальні гранати, патрони, пляшки та навіть повні коробки зубного порошку.

а задумом Олександра Акуліча бункер має стати музеєм із кількома виставковими залами-кімнатами. У першій відтворять військовий побут німецьких солдатів. У другій — кабінет командувача з вікном для передачі документів. Буде експозиція, присвячена історії Конотопського аеродрому з 1912 по 1941 рік. Окремо презентують експонати, які під селищем Таранське знайшли пошуковці з «Останнього рубежу». Мова йде про командний пункт, який у 1941 був знищений прямим попаданням снаряду. Там виявили останки дев’ятьох бійців радянської армії. Допомогти експонатами вже зголосилися власники приватних колекцій, дещо зі своїх фондів надасть Конотопський краєзнавчий музей, частина експонатів буде якісними копіями автентичних речей.

Підготовчі роботи у приміщенні майже завершені. Щоб купити будівельні матеріали, вставити вікна і двері, потрібні кошти. Тож активісти сподіваються на підтримку місцевої влади. Кажуть, згодні самотужки зробити ремонт в бункері, аби тільки було чим.

Джерело: https://konotop.city/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: