Чиновники області не знають законів України?

25.10.2018

Депутати облради підтримали запит голови бюджетної комісії Миколи Березіна (фракція «Відродження») щодо усунення недоліків у процесах розподілу коштів обласної казни і надходжень до неї та до місцевих бюджетів.

Обранця турбує те, що в першу чергу голови ОТГ і сільських рад не виконують вимоги статей 27, 28 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»: вони не беруть участь у забезпеченні галузей охорони здоров’я, освіти, культури на місцях, не займаються формуванням дохідної частини бюджету області, не зацікавлені в його наповненні.

«На останніх двох сесіях ми виділили з обласного бюджету близько 28 млн грн для виплати заборгованості по заробітній платі працівникам бюджетної сфери районів та міст області. Але заборгованість при цьому не зменшується, а навпаки зростає. Що буде далі? Такими темпами ми всі кошти обласного бюджету змушені будемо спрямовувати в райони на погашення боргів, залишаючи при цьому комунальні підприємства без ремонтів та реконструкції, виділяючи мізерні суми на розвиток культури, спорту тощо», — говорить Микола Березін.

Однією з причин такого стану справ, на думку обранця, є незнання або ігнорування керівниками місцевих органів влади і депутатами законів України, бюджетного і земельного кодексів.

Крім того, сьогодні обласні й цільові програми у своїй більшості приймаються без конкретних завдань, очікуваних результатів у розрізі районів, міст — а це не дає можливості аналізувати та підбивати підсумки області. Відсутній також і аналіз результатів роботи районів по головних рейтингових показниках, тобто керівники не несуть відповідальності за свою діяльність.

Для усунення вищевказаних недоліків Микола Березін пропонує:

– організувати навчання для керівників органів місцевого самоврядування області з метою підвищення знань чинного законодавства України та прийняти у них заліки за участю представників громадських організацій;

– робочій групі підготувати прогноз Програми соціально-економічного розвитку області на 2019 рік відповідно до вимог ЗУ «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України»;

– створити робочу групу для підготовки нормативно-правового акту, який регулюватиме бюджетні відносини області, а також передбачатиме відповідальність за невиконання програм; запровадити щоквартальне підбиття підсумків роботи районів та міст області;

– вжити заходів щодо унеможливлення формування бюджетних запитів із дефіцитом.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: