Суми два роки живуть без схеми теплопостачання

26.10.2018

Ще у травні облдержадміністрація рекомендувала усім міським головам вжити заходів щодо забезпечення до початку опалювального сезону погашення заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ.

«На паперах нам усі доповідали, що підготовка у Сумській області до нового опалювального сезону йде належним чином. Проте згодом з’ясувалось, що у нас є три проблемні міста: Шостка, Конотоп, Суми. Керівники перших двох звернулися за допомогою до обласної влади і наразі місцеві мешканці з теплом. У Сумах же й досі третина міста ризикує залишитися без опалення, оскільки міська влада не намагалась вчасно вирішити проблему», – прокоментував керівник апарату облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ під час брифінгу щодо ситуації з опаленням у місті Суми.

Такої напруженої ситуації в обласному центрі можна було б уникнути ще у міжопалювальний період, – зазначив посадовець. Для цього необхідно було знайти фінансування, вчасно погасити заборгованість, підключитись до ТОВ «Сумитеплоенерго» і розробити схему теплопостачання міста, якої у Сумах не існує вже впродовж двох років. Саме ця схема є документом, що регулює систему опалення будь-якого населеного пункту, де передбачена кількість котелень, які працюватимуть, або, які мережі ремонтуватимуться тощо.

«Наразі необхідно виплатити 20 мільйонів гривень, аби прокласти необхідні труби і підключити частину житлового фонду міста Суми, що відноситься до «Котельні Північного промвузла», до ТОВ «Сумитеплоенерго». У цього підприємства вистачить ресурсів і потужностей, щоб забезпечити теплом усе місто», – розповів Дмитро Живицький.

За інформацією речниці ПАТ «Сумигаз» Анастасії ШИМАРІНОЇ, ситуації із заборгованостями перед НАК «Нафтогаз України» наразі будуть контролюватися ретельніше, тож якщо теплопостачальні підприємства виберуть усі ліміти, ПАТ «Сумигаз» зобов’язане буде припинити розподіл газу.

Читайте також: Сумська міськрада затвердила договір по газу для СНВО

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: