80 тисяч сумчан залишаються без тепла: люди сплять під двома ковдрами і гріються газовими плитами

30.10.2018

У Сумах зароджується нова українська традиція: ходити в гості і не знімати взуття та верхній одяг, бо немає опалення у третині житлового фонду – а це майже 80 тисяч мешканців. Коли ж батареї стануть теплішими, достеменно невідомо. Поки обласна і міська влада та представники «Сумського НВО» ведуть перемовини із газотрейдером, люди сплять в теплому одязі й з острахом чекають морозів.

Депутат обласної ради від фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Микола Войтенко в ефірі телеканалу АТВ наголосив, що ситуація, яка склалася, є майже критичною.

«Технічне рішення щодо подачі опалення треба було приймати ще влітку. Адже міська влада знала про величезну заборгованість СНВО і по зарплаті, і по газу, і по електроенергії, і по гарячому водопостачанню. Це питання також розглядалося на останній колегії ОДА. Але треба було чиновникам і членам колегії більш професійно та принципово підійти до вирішення цієї проблеми, а не звітувати, що все добре. Своїм популізмом вони «підставили» і голову ОДА, і всіх сумчан».

Люди обурюються і з острахом чекають морозів. Одна з мешканок Курського мікрорайону задається питанням: «Як можна жити без тепла і гарячої води? Мені 70 років, я хворію і хто мені компенсує затрачені на ліки гроші?». Їй вторить інша: «Увечері грію воду, заливаю в пластикові пляшки, кладу під ковдру. Коли постіль нагрівається, тоді тільки лягаю. Холоднеча страшна, а підлога взагалі крижана».

Ті, в кого є куди тимчасово переїхати, особливо родини з маленькими дітьми, пакують валізи. Бо через низьку температуру і сирість діти починають хворіти, тоді й лікування не на користь.

А ті, хто залишаються у квартирах, – включають обігрівачі. Через це не витримують електромережі. Тож люди вимушені сидіти без тепла, гарячої води і годинами – без світла. Хоча за комунальні послуги, говорять сумчани, платять вчасно. Тому обурені, що вимушені жити в холоді через чужі борги.

Микола Войтенко каже: «На сьогодні ліміти газу у «Котельні Північного промвузла» відсутні. Є величезна загроза того, що в Сумах може виникнути техногенна катастрофа, оскільки під час морозів ТОВ «Сумитеплоенерго» не в змозі забезпечити повністю місто теплом і гарячою водою Для цього у підприємства не вистачить потужностей. Тому треба міській та обласній владі вживати заходів реагування щодо погашення заборгованості і підключення «Котельні Північного промвузла».

Опозиціонер вважає, що у цій ситуації відповідальність перш за все лежить на міській владі. «Якщо вони не в змозі вирішити проблеми людей, нехай залишають свої теплі кабінети самостійно, інакше це можуть зробити розлютовані бездіяльністю чиновників жителі Сум», – резюмував Микола Войтенко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: