Унікальну ікону з Сумського художнього музею відновили харківські реставратори

02.11.2018

Харківською академією дизайну та мистецтв на кафедрі реставрації була відновлена чудом уціліла ікона на полотні, яка довгий час зберігалася у неналежних умовах, повідомляє директорка Сумського обласного художнього музею ім. Н.Онацького Надія Юрченко.

Протягом трьох років фахівці працювали над поверненням цьому твору первинного стану. Під час реставрації виявилося, що зображення, в якому йдеться про події Першої світової війни є образ Божої Матері Августовської, а саме – іконою, написаною на честь явлення її у 1914 р. воїнам перед битвою під містом Августов Сувальської губернії (нині територія східної Польщі, Бєлостоцьке воєводство).

За переказами у вересні, напередодні боїв на Північно-Західному фронті, Гатчинський та Царскосельский кирасирський лейб-гвардейські полки йшли до місця боїв. Розташувавшись у наметовому містечку пізнього вечора, солдати побачили у зоряному небі, на тлі білого хреста, серед хмар, на повний зріст Богоматір з Немовлям, правиця її вказувала на Захід. Вражені побаченим, вони опустилися на коліна у молитві. Це священнодійство тривало понад сорок хвилин. А невдовзі, після цієї події в Августовських лісах відбулася битва, яка закінчилася великою перемогою. В цьому важкому бою жоден з воїнів – свідків явлення Богородиці не загинув.

Наприкінці 1915 р. з’явилось перше датоване зображення святого образу, а в березні наступного року ікона була ухвалена для молитви. Цікаво, що перші зображення були виконані на замовлення жінок, чоловіки яких були у тому бою.

Велика кількість цих ікон була написана лише за два роки до більшовицького перевороту. Вони були поширені і видавалися друком в листівках, плакатах та на сувенірній продукції, насамперед на великодніх яйцях, що ілюстрували чудесне явлення Божої Матері у першу світову війну. А після страти Миколи ІІ списки з цього образу як й ікони Богородиці «Державної», що дивним чином «з’явилася» в березні 1917р. – масово знищувалися більшовиками і довгий час були в забутті. Лише у 2008 р. Августовська ікона була внесена в офіційний місяцеслів святкування у день церковного новоліття – 14 вересня.

Існує п’ять основних ізводів ікони Августовської Божої Матері. Один з них композиційно повторює твір з зібрання сумського музею, написаний на теренах Сумщини (походить з с. Ярове Кролевецького р-ну). Серед інших вона вирізняється написом зі свідченням про пожертву – прізвищами жінок, коштом яких була створена ця ікона на полотні, вдячних за заступництво Богородиці перед важкими земними випробовуваннями їхніх чоловіків.

Богородиця за типом зображення – Одигітрія, вказує на доленосний шлях людей. В іконі домінує сюжетна лінія з акцентом на маріологічну символіку, що відповідає священним літургійним текстам про храм в душі, спасіння і вічну славу.

Джерело: http://xpress.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: