Невиконання урядом обіцянок може призвести до деградації української освіти, вважає Тамара Іщенко

02.11.2018

Протестні акції захопили Україну. Майже всі категорії громадян протестують проти зростання цін на споживчі і комунальні послуги, проти рейдерських захоплень, проти відсутності тепла і гарячої води в квартирах, проти наступу на законні права людей, проти обмеження соціальних прав і гарантій, за збільшення зарплат і пенсій.

«Люди втомилися від цього шквалу неправомірних дій влади, непродуманих реформ, які роблять їх бідними і незахищеними. Керівництво країни вбиває у своїх громадян віру і надію на нормальне життя, що змушує їх залишати рідну домівку, сім’ї, дітей та їхати у пошуках заробітку», – каже представниця ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Сумщини Тамара Іщенко.

Як приклад наводить освітянську галузь. «Недостатність в окремих місцевих бюджетах обсягів освітньої субвенції, штучна її економія призводить до невиплат зарплат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, зменшення розмірів надбавок за престижність, винагороди за сумлінну працю та інших виплат, тим самим порушуючи права освітян», – вважає Тамара Дмитрівна.

Серед невиконаних обіцянок називає підвищення посадових окладів і ставок зарплати освітянам з 1 вересня 2018 року на 10%. Наголошує, що соціальну напругу породжує відсутність коштів на утримання груп продовженого дня за потребами батьків, безкоштовних гуртків за інтересами, які охоплювали б максимальну кількість дітей.

Опозиціонерка акцентує увагу, що школи не забезпечені підручниками, незважаючи на те, що вже 2 місяці як стартував навчальний рік. Це стосується і першого класу нової української школи. «Фахівці від освіти добре розуміють, що в основі будь-яких освітянських реформ повинна бути змістовна складова – навчання дитини, її розвиток, закладення фундаменту, бази знань, вмінь і навичок, на якому буде формуватися особистість дитини. Книга, особливо для маленької дитини, була і залишається основним джерелом знань. А підручників немає. Це може призвести до деградації української освіти», – впевнена Тамара Іщенко.

Каже, що не радує і рік наступний. У бюджеті 2019 року обсяги видатків на освіту у складають лише 6,13% ВВП. Тоді як відповідно до статті 78 Закону України «Про освіту» повинні складати не менше 7%.

«Людина живе тоді, коли вміє дивуватися і радіти. Те, що ми дивуємося щодня залишається фактом, а от підстав для радості практично немає», – із сумом резюмує політик.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: