У Сумах медики вчили суддів робити штучне дихання

02.11.2018

Непрямий масаж серця, штучне дихання і первинна реанімація. Саме цих навичок «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» навчав працівників Апеляційного суду Сумської області. А ще – накладати пов’язки, шини, надавати першу допомогу при переломах кінцівок і зупиняти кровотечу.

– Незалежно від віку, статі чи професії, знання про те, як надати людині першу медичну допомогу – безцінні, – зазначила під час навчання керівник апарату Людмила Торгачова. – Адже жодна людина в світі не застрахована від того, що опиниться в ситуації, коли саме від неї залежатиме чиєсь здоров’я й навіть життя. Працівники апарату суду, кожного дня працюють з відвідувачами, тож ми просто зобов’язані знати як діяти в критичних ситуаціях.

– Уявіть: ви йдете вулицею, а поруч людина втрачає свідомість. Що ви робитимете?, – саме з такого запитання почав свій тренінг лікар екстреної медичної допомоги Ярослав Борисенко. – Звісно ж, насамперед необхідно викликати «швидку». Проте у надзвичайних ситуаціях, коли час на вагу золота, не можна сидіти, склавши руки, та чекати лікарів. Бо, приміром, допомога при зупинці серця актуальна лише в перші 5 хвилин. «Швидка» ж, навіть за європейськими стандартами, приїде щонайменше за 10.

Алгоритм дій, переконує медик, не важкий. Передусім дзвінок до «швидкої». Якщо у потерпілого є рани, необхідно зупинити кров, наклавши джгут чи шину на травмовані кінцівки. Якщо людина лежить без свідомості, то необхідно з’ясувати чи вона дихає.

– Пульс прощупується, – роз’яснює лікар та демонструє подальші дії. – Постраждалого необхідно вкласти на бік таким чином, аби він не міг перевернутися на спину чи живіт. Якщо ознак життя немає, то єдиний порятунок – серцево-легенева реанімація, добре відома в народі як «штучне дихання». В першу чергу ви маєте розуміти, що проводячи серцево-легеневу реанімацію, ви забезпечуєте надходження крові до серця і мозку. Непрямий масаж серця проводиться шляхом накладення долонь на низ середньої третини грудини. Натискання слід проводити за рахунок руху корпусу вниз і вгору, а не за рахунок згинання ліктів. Частота активних компресій (натискань) щонайменше три десятки, а опісля непрямого масажу – два вдохи, аби змусити серце забитися знову. Головне не боятися, що ви щось можете зробити не як професійний медик. Серцево-легенева реанімація проведена з огріхами набагато краще, ніж взагалі нічого.

Опанувавши теорію, працівники апеляційного суду практикувалися на манекені.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: