У Сумському художньому музеї відкрилась виставка реставрованих експонатів XVII-XIX століть

08.11.2018

У Сумському обласному художньому музею проходить виставка реставрованих картин та предметів ужиткового мистецтва 17-19 сторіччя. Оновлення робили безкоштовно у київському науково-дослідному реставраційному центрі та його харківській філії.

Ікони, живопис, фарфор – всього більше 30 експонатів. Поруч– фотознімки того, якими вони були до реставрації. На одному з центральних місць виставки – оновлена ікона «Явлення Августовської Божої Матері». Реставрували картину в Харкові.

Надія Юрченко, директор Сумського художнього музею: “Років 3-4 була на реставрації. Була порвана, темна, чорна, ми не знали, що це за ікона. Виявилося, що це Августовська ікона, яка була явлена у 1914 році, напередодні великих боїв під Польщею. Воїнам з’явилась Богородиця, яка показувала на захід. Вона цікава і рідкісна тим, що вони масово знищувались, після страти Миколи 2 ікони масово знищувались»

Такий вигляд мала ікона «Богоматір Нев’янучий цвіт» 2 роки тому. Картина 18 сторіччя потребувала відновлення фарбованого покриття. Окрім картин реставрували й старовинні предмети побуту.

Серед іншого – вісім предметів з рожевого сервізу колекції Оскара Гансена. На їх реставрацію пішло близько року

З цього сервізу на 6 персон збереглися 8 предметів.

Влада Ярмак, реставратор: «Три чашечки, два блюдечка, молочник, цукорниця, заварочний чайник. Предмети до реставрації були уражені пожежею, сажею, яка не відчищається миючим засобом. Хімічні реактиви, які потребують легкого нанесення. Це не один тиждень і не один місяць проходить щоб вичистити цю маленьку чашечку. Ось цей чайничок довго лежав, деякі частини були втрачені,вони домощувались, щоб створити цілісний вигляд».

Всі представлені експонати – з фондів художнього та краєзнавчого музеїв Сум.

Ольга Плохута, завідувачка науково-фондової роботи Сумського художнього музею: “Здебільшого тут ікони, живопис і декоративно-ужиткове -це наша територія, наша Слобожанщина, наш край, ми повинні його вивчати.Реставратори харківської філії дають нам таку атрибуцію, вони можуть щось знайти чи клейма, чи якісь надписи»

Триватиме експозиція у художньому музеї до 12 листопада.

Джерело: https://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: