14.11.2018
Глухівський лікар-психіатр Євген Скрипник підняв у соцмережі актуальну тему, яка стосується активного використання кальяну у кафе, барах та ресторанах.
“Кальянний дим шкодить здоров’ю як курців, так і людей навколо, навіть більше ніж сигаретний.
Люди, які вживають кальян протягом півгодини-години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет.
В Україні курити кальяни у громадських місцях, включно із кафе та ресторанами, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані”, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.
Однак, його хвилювання у популярному місцеву пабліку зустріли досить бурхливо. Деякі користувачі не соромились лаяти лікаря.
Незважаючи на обґрунтованість інформації, суперечки між прихильниками кальяну та супротивниками досі не вщухають. Між тим, вчені з університету Сан-Дієго (США) застерігають: “Кальянний дим подвоює негативний вплив на організм небезпечного канцерогену бензолу, відповідального за виникнення і розвиток кількох видів ракових пухлин, у тому числі лейкозу“.
Вірити, чи ні – кожен вирішує для себе сам. Але ж висновки вчених не безпідставні, тому є сенс замислитися над ними.
Джерело: https://hlukhiv.info/
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
22.11.2024 “Шахеди” атакували житловий мікрорайон Сум
22.11.2024 У Сумах відомо про ще одну загиблу людину внаслідок атаки “Шахедів”
22.11.2024 Атака “Шахедів” на Суми: дві людини загинули, 10 поранених
22.11.2024 У Сумах розпочинає роботу штаб з ліквідації наслідків ворожих ударів
22.11.2024 У Сумах через влучання “Шахеда” перекрили рух проспектом Свободи