14.11.2018
Глухівський лікар-психіатр Євген Скрипник підняв у соцмережі актуальну тему, яка стосується активного використання кальяну у кафе, барах та ресторанах.
“Кальянний дим шкодить здоров’ю як курців, так і людей навколо, навіть більше ніж сигаретний.
Люди, які вживають кальян протягом півгодини-години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет.
В Україні курити кальяни у громадських місцях, включно із кафе та ресторанами, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані”, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.
Однак, його хвилювання у популярному місцеву пабліку зустріли досить бурхливо. Деякі користувачі не соромились лаяти лікаря.
Незважаючи на обґрунтованість інформації, суперечки між прихильниками кальяну та супротивниками досі не вщухають. Між тим, вчені з університету Сан-Дієго (США) застерігають: “Кальянний дим подвоює негативний вплив на організм небезпечного канцерогену бензолу, відповідального за виникнення і розвиток кількох видів ракових пухлин, у тому числі лейкозу“.
Вірити, чи ні – кожен вирішує для себе сам. Але ж висновки вчених не безпідставні, тому є сенс замислитися над ними.
Джерело: https://hlukhiv.info/
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
11.04.2025 Зруйнований приватний будинок у Краснопіллі після чергових ударів авіабомб
11.04.2025 В Охтирці ще 11 почесних громадян міста
11.04.2025 Ще 27 мешканців виїхали з Краснопільської громади: евакуація з прикордонних громад Сумського району триває
11.04.2025 На Сумщині піротехніки ДСНС знищили 4 вибухонебезпечних предмети
11.04.2025 На Сумщині російська армія на деяких ділянках просунулася вже на 7 км – ВВС Україна