Лікар-психіатр розбурхав мережу постом про кальян

14.11.2018

Глухівський лікар-психіатр Євген Скрипник підняв у соцмережі актуальну тему, яка стосується активного використання кальяну у кафе, барах та ресторанах.

“Кальянний дим шкодить здоров’ю як курців, так і людей навколо, навіть більше ніж сигаретний.

Люди, які вживають кальян протягом півгодини-години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет.

В Україні курити кальяни у громадських місцях, включно із кафе та ресторанами, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані”, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Однак, його хвилювання у популярному місцеву пабліку зустріли досить бурхливо. Деякі користувачі не соромились лаяти лікаря.

Незважаючи на обґрунтованість інформації, суперечки між прихильниками кальяну та супротивниками досі не вщухають. Між тим, вчені з університету Сан-Дієго (США) застерігають: “Кальянний дим подвоює негативний вплив на організм небезпечного канцерогену бензолу, відповідального за виникнення і розвиток кількох видів ракових пухлин, у тому числі лейкозу“.

Вірити, чи ні – кожен вирішує для себе сам. Але ж висновки вчених не безпідставні, тому є сенс замислитися над ними.

Джерело: https://hlukhiv.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: