На Путивльщині – справжня війна за землю

14.11.2018

У селі Кочергах Путивльського району розгорнулася справжня війна за землю. Йдеться про 90 з гаком гектарів луки, на якому селяни випасали своїх корів.

Як розповідають люди, це пасовище як сіножать у минулому році було розпайоване між жителями села, які свого часу працювали в колгоспі. Кожному дісталося 45 і більше соток.

– Так як ми здаємо молоко в кооператив «Ярославна», то і ці землі вирішили віддати їм в оренду. Нам дозволено користуватися цим лугом для випасу корів, для покосу трави, а ще за кожен пай «Ярославна» платить мінімум 300 гривень, – розповідає Інна Гаврильчук.

За словами селян, болото Сіверське (так вони називають цю місцевість) – єдине місце, де можна випасати худобу. Один невеликий яр сільрада відвела, але там, як стверджують мешканці, коровам поміститися ніде. А сюди, хоч і далеко, але пастухи ганяють стадо, бо тут і трава гарна, і роздолля.

До 7 листопада все було тихо й мирно. Поки на болото Сіверське, де паслися корови, не приїхали трактори й не почали дисковати землю. Пастух терміново викликав жителів села.

– Фермер Михайло Доронін загнав на наші паї свою техніку і почав їх обробляти. Це захоплення землі відбувається! У Дороніна на цьому болоті є всього лише 9 паїв у оренді, але в ту ділянку, яку задисковали, вони не входять. Ми викликали поліцію, правоохоронці призупинили роботи. До темряви ми чергували на полі, палили багаття для зігріву. До 9 вечора розійшлися, усе начебто втихомирилося. Але вранці 8 листопада знову заїхала техніка і почала дисковати землю, – наперебій розповідають жителі с. Кочерги.

За попередніми підрахунками людей, сьогодні на лузі задисковано близько 20 гектарів. Селяни називають те, що відбувається, цілковитим свавіллям.

Керівник ПП «Волокитинське» М. Доронін пояснив наступне: “В районі вже були прецеденти, коли підпалювали пасовища, що знаходилися на торфовищах. Щоб цього не сталося тут, я вирішив задисковати свої ділянки. Так, у селі є люди, які здали паї «Ярославні». Це ті, хто молоко здає цьому ж кооперативу. Але на даній ділянці є ще багато паїв тих жителів, хто не тримає корів. На них просто так випасали чужу худобу. Я запропонував цим людям взяти їх землю в оренду, оформити офіційно. У мене там 67 паїв. Зараз активно укладаємо договори з мешканцями. Частина документів уже дороблена, частина ще в процесі. Я дію в рамках закону”.

Кожен з учасників конфлікту звернувся в правоохоронні органи для встановлення справедливості. Так, люди подали вже дві заяви в поліцію зі скаргою на неправомірні дії фермера, М. Доронін же, у свою чергу звернувся в прокуратуру з вимогою розібратися, чому поліція перешкоджає його сільськогосподарської діяльності.

Джерело: nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: