Конотопчанка розповіла, як переїхала у Польщу

15.11.2018

Конотопчанка Тетяна Тараненко, яка поїхала працювати у польське місто Пйотркув Трибунальський, розповіла, як їй живеться на новому місці.

Про причини переїзду

Вирішила поїхати, бо не можу довго сидіти на одному місці. Мені подобається відвідувати нові місця, зустрічати нових людей. Живу в невеликому містечку неподалік Лодзя, це в центральній частині країни.

Про адаптацію і перші місяці

Здається, у мене навіть не було періоду адаптації. Все те ж саме, що і вдома. Лише мова трохи інша, і дороги кращі. Найбільш важким, напевно, було усвідомлення того, що ти далеко від рідного дому, і розраховувати можеш лише на себе.

Подолати мовний бар’єр було нескладно. Але я бачу, що для кожної людини це відбувається по-різному. Мови дуже схожі, і якщо добре прислухатися — можна зрозуміти, про що говорять.

У мене швидко з’явилися нові друзі. Не знаю, як так вийшло — доля звела. Просто бачу людину, і розумію, що вона своя. Починаємо спілкуватися, і воно само собою якось складається, невимушено.

Не думаю, що мої звички на новому місці змінилися. Чи складно відчути себе тут своїм? Так, складно. Ти ніколи не будеш своїм десь на чужині. Можна лише максимально наблизитися до чогось, але якщо ти не місцевий — цього не змінити.

Про ціни і харчування

Ціни в Польщі приблизно такі ж, як і у нас. Щось дорожче, а щось дешевше. Продукти купую в звичайному супермаркеті. Хліб там коштує приблизно 20 гривень, сосиски — 55 гривень за 700-грамову упаковку, десяток яєць — 42 гривні, а літр молока — 17,50.

На їжу в місяць витрачаю приблизно 15-20% зарплати, яка тут складає приблизно 21-24 тисячі гривень на місяць.

Харчуюся тими ж продуктами, що й в Україні. Тут дуже популярна копчена скумбрія, у нас такої я навіть не бачила. Якщо чесно, в Україні є деякі продукти, яких немає в Польщі. Але переважно все однакове.

Знімати квартиру тут значно дорожче, ніж у Конотопі. Якщо орендувати житло самостійно, виходить приблизно 8 тисяч гривень на місяць. Це в маленькому містечку. Якщо будинок надає компанія, яка запрошує сюди на роботу, виходить дешевше.

Інтернет коштує дорожче, особливо мобільний. Але майже скрізь на вулиці ловить безкоштовний WI-FI, найкраще — на зупинках міського транспорту. Можна підключитися навіть на кладовищі.

Про нову роботу

Працюю на складі магазину IKEA — це величезний мережевий магазин, в якому можна купити все для будинку. Подобається спілкуватися з людьми, заводити нові знайомства.

Про улюблені місця у Польщі

На вихідних люблю гуляти по цьому місту чи поїхати у інше. Тут дуже гарні краєвиди, шикарна архітектура. Постійно все фотографую.

Улюблене місто — Гданськ. Воно дуже красиве і атмосферне: в такому собі готичному стилі, схоже на Копенгаген або Амстердам, ще й море поруч.

Про особливості Польщі

Дивує, що тут дуже багато релігійних людей. У неділю нічого не працює, закриті навіть великі супермаркети. Вважається, що в неділю всі повинні ходити в церкву і відпочивати.

Джерело: https://konotop.city/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: