Через туристів, птахів і гризунів поголів’я свиней у Сумській області скоротилося майже на 26%

20.11.2018

З початку 2013 року у Сумській області зафіксовано 19 спалахів африканської чуми свиней. 115 років тому це захворювання було виявлено в Південній Африці, 60 років тому – в Португалії, в Україні вірус з’явився 6 років назад і прийшов з Білорусі. Для людини захворювання не становить загрози, для домашніх свиней і диких кабанів – смертельне, вакцини від нього немає, лікування також поки не знайдено, розповідає Михайло Манилюк, журналіст програми «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30».

За 6 років в Україні було зафіксовано понад 440 спалахів захворювання. У разі виявлення вірусу, всі особини зграї або господарства підлягають знищенню, їхні туші повинні бути спалені, а приміщення – дезінфіковані у кілька підходів, це єдиний спосіб зупинки епідемії. У деяких випадках цього року довелося одночасно знищувати до 3 тис. тварин.

Експерти відзначають, що африканська чума свиней – один з чинників, який робить вирощування свиней в Україні невигідним. На початку 2013 року, коли був виявлений перший спалах АЧС, в Україні було 7,4 млн. голів, а на початку листопада 2018 року – 6,4 млн, тобто поголів’я тварин скоротилося на 1 млн. Поголів‘я свиней у Сумській області за 6 років скоротилось на 45 тисяч голів, що становить 26% від кількості тварин у 2013 році.

Переносники вірусу – птахи, гризуни і люди, які контактували з інфікованими тваринами.

«У Держспоживслужбі допускають, що вірус можуть завозити туристи. Навіть не знаючи про це, вони беруть з собою їжу, заражену АЧС. А викидають її де завгодно, зокрема, на природі. Фермеру досить торкнутися одягом або взуттям небезпечного продукту, щоб завтра всі його свині захворіли», – розповідає Михайло Манилюк, журналіст програми «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30».

Сьогодні немає жодної області, де б не було виявлено вірус. Ситуацію ускладнюють спроби фермерів приховати факти інфікування тварин.

Скорочення поголів’я свиней призводить до зростання вартості м’яса і сала. За півтора роки ціни на свинину зросли майже на 40%. Стримує стрімке подорожчання тільки зростання імпорту.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: