У Сумах звільнився директор КП

22.11.2018

Три роки тому Володимир Никоненко став наймолодшим директором комунального підприємства Сум. Після того, як у 2015-му його обрали депутатом міської ради. Після того, як його випустили з місць обмеження волі: туди у 13-му році він потрапив за графіті президента Януковича з червоною крапкою у лобі.

Після Революції Гідності популярністю Володимира Никоненко скористалася сумська «Батьківщина», запропонувавши йому місце у виборчому списку. Після обрання депутатом Никоненко ще й очолив комунальне підприємство «Архітектура. Будівництво. Контроль» (КП «АБК»), але з «контролем» не склалося. І хоча в інтерв`ю Володимир відверто не каже, чому саме не склалося, схоже, що молодого керівника-революціонера таки з`їли динозаври міської влади.

– Коли саме ти звільнився і чому?

– Я працював до 1 листопада, майже три роки. Якщо так подумати, то  мені, скоріш за все, просто стало не цікаво бути директором комунального підприємства. Коли заходив на КП, то не розраховував пробути там так довго. За освітою я маркетолог, тому мені цікавіше займатись маркетингом, ніж бути директором КП, яке не витримує конкуренції, з якихось причин не завантажується роботою.

– З яких саме причин?

– КП не достатньо ефективне.

– Чому? Ти ж там був директором, мав розробити якусь стратегію.

– Стратегію підприємства я розробив, і вона є, але КП не витримало конкуренції. Це пов`язано з браком кадрів, перш за все. Архітектори і лікарі – єдині професії, яким не навчають заочно. Оскільки спеціальності «Архітектор» у сумських вишах нема, наші абітурієнти їдуть до Полтави, Харкова, Києва. Звідти вмовити їх повернутись до рідних Сум працювати – неможливо. Особливо, на комунальне підприємство, яке не мало достатньо коштів, щоб платити нормальні  зарплати архітекторам.

Іще один момент – я не бачив якоїсь зацікавленості розпорядників коштів співпрацювати саме з КП.

– Кого саме маєш на увазі? Чиновників Сумської міськради?

– Так. Але я б не хотів називати конкретні прізвища. Хто розуміється на цьому, і так здогадається. Я аналізував, кому КП «Архітектура. Будівництво. Контроль» надавало послуги. Так ось, 40% – це приватні замовлення. І десь по 30%  – Департамент інфраструктури і Управління капітального будівництва. Думаю, що останні могли б замовляти набагато більше, але цього не відбулося. А постійно ходити й виклянчувати замовлення я не хотів.

– По 30 відсотків з Управління капбудівництва і Департаменту інфраструктури – це лише ті замовлення, які надходили саме до КП «Архітектура. Будівництво. Контроль». Левові ж частки замовлень, які вони робили, йшли не на комунальне підприємство, а до приватників…

– Я не знаю, у кого ще і що вони замовляли. Аналізував лише замовлення, які надходили на КП, і, впевнений, що ці сегменти можна було б однозначно збільшити. Але цього не сталося. Мені це набридло, і я написав заяву.

– Чим плануєш займатись зараз?

– Зараз я думаю займатись маркетингом.

– Станеш підприємцем чи підеш на когось працювати?

– Я не знаю, як це буде. Можливо, навіть залишусь у структурі міської ради. Тут маркетингом ніхто ніколи не займався. Наприклад, маркетингова стратегія Вінниці була прийнята ще минулого року. І Вінниця зараз одне з найбільш інноваційних міст в Україні. У них спочатку була прийнята стратегія розвитку, потім маркетингова стратегія. У нас стратегія розвитку зараз створюється, тож можна вже готуватися до розробки маркетингової стратегії.

– Маркетингової стратегії міста?

– Так. Це бренд, логотип і сам маркетинг. Щоб до нас у Суми приїздили туристи, інвестори, щоб місцеві жителі розуміли, в якому саме місті вони живуть, що це за місто, як воно позиціонується, яка у нього унікальність.

– Тобто ти збираєшся займатись туристично-інвестиційним маркетингом міста Суми?

– Не можна так сказати, що саме туристичним чи інвестиційним, це просто маркетинг. Але це саме для міста, а не якийсь приватний маркетинг. Я хочу підняти саме це питання.

– Наразі ти безробітний?

– Так.

– У Центрі зайнятості стоїш?

– Ні.

– Так, а чим збираєшся годувати родину?

– Мені зарплату виплатять, яку ще не виплатили.

– Заборгували за останній місяць?

– Там заборгованість місяця за два, плюс відпускні. Тобто є час, щоб прийняти якесь рішення.

– Коли саме буде створюватись цей відділ маркетингу? Чи це в рамках Проектного офісу?

– Можливо, це буде в рамках Проектного офісу. Зараз це питання опрацьовується.

– З Нового року ти вже плануєш працювати?

– Так, десь з нового року.

P.S. Наразі КП «Архітектура. Будівництво. Контроль» міська рада передали до Управління капітального будівництва Віталія Шилова.

Джерело: sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: