Один із затриманих у Керченській протоці командирів суден – із Сумщини

26.11.2018

З’ясувалося, що один із затриманих поранених військових моряків у Керченській протоці  – уродженець Сумщини (села Глазове Шосткинського району) Богдан Небилиця, командир малого броньованого артилерійського катера «Нікополь».

Небилиця був серед тих курсантів Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі, які відмовилися присягнути РФ і співали гімн України, коли російські військові спускали з флагштока український прапор і піднімали свій у 2014 році.

Небилиця та кілька інших курсантів закінчували своє навчання в Інституті Військово-морських сил Одеської морської академії. У 2016 він отримав диплом і був призначений командиром «Нікополя».

Для випускника 2016 року Богдана Небилиці першим місцем служби був ракетний катер «Прилуки» на посаді командира ракетно-артилерійської бойової частини. Згодом офіцера було призначено командиром малого броньованого артилерійського катеру «Нікополь».

На початку листопада він був одним із тих, хто готувався командувати «Айлендами», які передали Україні Сполучені Штати Америки.

Своїми хвилюваннями з приводу затримання Богдана Небилиці у Фейсбуці поділилася представниця Нацради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Якубенко:

“В російському полоні опинився наш земляк – уродженець села Глазове Шосткинського району Богдан Небилиця

Він – один з командирів українських малих броньованих катерів типу “Гюрза-М”, захоплених в полон російськими військовими в Керченській протоці.

Нагадаю, що у 2014 році під час анексії Криму Небилиця навчався в Нахімовському училищі в Севастополі. І в числі інших курсантів відмовився переходити на сторону окупанта.

21 березня 2014 року під час церемонії підняття російського прапора в навчальному закладі, нахімовці, що не зрадили Батьківщину, хором заспівали гімн України”.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники і сили спецпризначення здійснили напад на три українські кораблі – малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». Це сталося, коли вони поверталися після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

За наявними даними, у полон росіян потрапило 23 українські моряки. Шестеро були поранені.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: