Сумчани пропонують не прибирати листя з газонів

30.11.2018

Таку пропозицію виклав у електронній петиції Андрій Мі.

“Кожного року восени комунальні служби виконують величезну кількість дурної шкідливої роботи, прибираючи опале листя з газонів. Між тим, опале листя – не сміття. Розкладаючись у ґрунті, воно насичує його мінеральними та органічними речовинами. Тим часом, як відомо, газони в місті Сумах майже всюди — це пісок та бруд. На фото видно процес та результат “прибирання”. Не зрозуміло, чим пісок кращий за листя.

До речі в країнах Європи (ну, ви ж пам’ятаєте, що ми прямуємо саме туди), де міста розбудовують з думкою про людей, опале листя з газонів не вивозять. Вивозити листя є сенс лише там, де воно забруднене, наприклад, вздовж дійсно завантажених доріг.

Крім того, згідно чинних Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України МІНІСТЕРСТВА БУДІВНИЦТВА, АРХІТЕКТУРИ ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ затверджених ще в 2006 році написано: «Згрібати  листя  з-під  групи  дерев  і  чагарників у лісопарках,  парках,  гідропарках,  скверах,  садах,  за  винятком ділянок  загонів  тощо,  ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ,  тому  що це призводить до винесення  органічних  добрив,  зменшення  ізоляційного  шару  для ґрунту,   який   запобігає   випаровуванню   ґрунтової  вологи  та промерзанню коріння.  Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною  його  можна неглибоко прикопати або з допомогою механізмів змішати з ґрунтом,  що приведе  до  його  мінералізації”, – йдеться в петиції.

Дата початку збору підписів: 30 листопада 2018 р. До кінця збору підписів залишилось: 45 днів. Станом на 30 листопада петицію підписали 4 особи з 250 необхідних.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: