Юрій Чмирь: Підвищення зарплат і пенсій не відповідає зростанню цін на продукти харчування

01.12.2018

Наступного місяця на українців чекає перегляд соціальних стандартів. У результаті загальний прожитковий мінімум складе 1 853 грн, мінімальна пенсія зросте з 1435 до 1497 грн, а мінімальні аліменти на дитину до 6 років — з 1559 до 1626 грн. Щоправда, з підвищенням виплат населення відчує і суттєве зростання цін на найнеобхідніше — продукти харчування, прогнозують експерти.

Найперше: в Україні подорожчає хліб. Його вартість підскочить на 10% — це приблизно 1,5 гривні. Одна з головних причин подорожчання — збільшення обсягів експорту і «внутрішній» дефіцит пшениці 2-го і 3-го сортів, яку використовують для виробництва борошна. Крім того, вартість хліба зросте через підвищення цін на газ і зарплат пекарів.

Значно підскочать у ціні й овочі. За рівня інфляції 8%, яку фіксує Мінфін, цієї осені «борщовий набір» додасть до ціни 30%. Приблизно на 10% подорожчає молочна продукція, не кажучи вже про передноворічні цінники на рибу і м’ясо.

Як коментує голова Сумської обласної організації партії «Відродження» Юрій Чмирь, підвищення зарплат і пенсій не відповідає зростанню цін на продукти харчування. Серед причин — відсутність в Уряду політики продовольчої безпеки країни.

«Споживчі ціни ростуть набагато швидше, ніж зарплати і пенсії. Будучи аграрною країною і маючи високий врожай у цьому році, ми фіксуємо значне зростання цін на продукти харчування. Уряд «відпустив» ціни на мінімальний продуктовий набір, мільйони тонн українського зерна експортується в інші країни світу, при цьому створюється внутрішній дефіцит сировини.

Необхідно враховувати ризики: за відсутності політики продовольчої безпеки країни інфляція буде зростати. На жаль, за таких умов підвищення заробітних плат, пенсій та інших виплат українці не зможуть відчути», — підкреслює екс-губернатор.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: